Bijna 14 keer te veel gedronken in het Haagse Bos

De politie hield zaterdag 27 augustus rond 21.30 uur op de Leidsestraatweg in Den Haag een 43 jarige bestuurder uit Limerick aan die met 14 keer te veel op achter het stuur was gekropen.
Agenten kregen een melding van een mogelijk dronken bestuurder op de Leidsestraatweg in Den Haag. Ter plaatse zagen de agenten de bewuste auto rijden die duidelijk aan één rijbaan niet voldoende had. De agenten lieten de bestuurder stoppen en namen de man uit Limerick een blaastest af. Die gaf 1220 ugl aan. Normaal gesproken is dat bijna 6 keer de toegestane hoeveelheid. Aangezien de bestuurder echter pas 2 jaar zijn rijbewijs heeft, en dus een beginnen bestuurder is, is dit voor hem zelfs bijna 14 keer de toegestane hoeveelheid. Met een proces verbaal en zonder rijbewijs mocht de bestuurder te voet verder.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes is de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA) van kracht. Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.