Bezuidenhouts bedrijf NACO loopt bijna grote order mis in het Midden-Oosten door anti-Islam standpunten van Wilders

Minister Verhagen zegt dat hij in één geval heeft moeten ingrijpen om een deal te redden die dreigde te mislukken door de anti-islam-standpunten van gedoogpartner PVV. Nederland had tientallen miljoenen euro’s kunnen mislopen, zei Verhagen in Nieuwsuur. Verhagen vertelde dat een forse investering door een bedrijf in het Midden-Oosten niet zou doorgaan, uit onvrede over de standpunten van PVV-leider Wilders. Dat speelde in het voorjaar van 2011. Als minister van Economische Zaken en vice-premier stapte Verhagen meteen op het vliegtuig om met het bedrijf te praten. Hij wist de deal te redden, vertelde hij in Nieuwsuur.

Buitenspel
Ook andere betrokkenen vertelden dat de Nederlandse economische belangen onder druk stonden door de uitlatingen van Wilders. Vliegveldbouwer Naco (gevestigd in het Bezuidenhout) dreigde bijvoorbeeld om die reden in India buitenspel te komen staan. Lokale medewerkers kregen vragen over de standpunten van Wilders en over de mening die ze daar zelf over hadden. De schade zou inmiddels goeddeels hersteld zijn.

Verschillende ambassadeurs in Den Haag gaven aan zorgen te hebben over het voortbestaan van de tolerante traditie van Nederland.