Bezuidenhouter Niels Feijen wereldkampioen poolbiljarten

Door Yorick Roos

DEN HAAG – Niels Feijen is zaterdag in East Brunswick (New Jersey) voor het eerst in zijn leven wereldkampioen straight pool geworden. In de finale rekende de Hagenaar overtuigend af met de Filipijn Francisco Bustamente. Het werd 200-11.
Na afloop van de finale toonde Feijen zich bijzonder emotioneel. Onlangs overleed zijn coach Joe Kerr, aan wie de poolbiljarter zijn wereldtitel opdroeg. „Zonder hem zou ik nooit professional geworden zijn,’’ vertelde een huilende Niels Feijen na afloop van de finale.
Zoals de cijfers al doen vermoeden was de finale niet de spannendste wedstrijd voor de Hagenaar. De halve finale tegen landgenoot Nick van den Berg was dat wel. Feijen stond daarin vanaf de eerste bal achter, maar deed de wedstrijd door een reeks van 62 alsnog te kantelen. Van den Berg legde overigens beslag op de derde plek.
Het behalen van de wereldtitel mag gezien worden als de kroon op de loopbaan van Feijen, bijgenaamd The Terminator. In de afgelopen jaren won hij vrijwel alles wat er in het poolbiljarten te winnen viel, op het wereldkampioenschap na. Vaak haperde de motor tijdens de voorgaande edities op de beslissende momenten. De afgelopen week bleef dit uit, waardoor de laatste plek op het palmares van Feijen nu is opgevuld.