Bewonerscommissie adopteert groengebieden

Bezuidenhout-West verjaagt autokrakers van Schenkstrook
DEN HAAG -De Werkgroep Leefbaarheid van de Wijkraad/Bewonerscommissie Bezuidenhout-West en de Bewonerscommissie Witte Anna hebben in samenwerking met de Dienst Stadsbeheer Haagse Hout twee groengebieden binnen Bezuidenhout-West geadopteerd.

door Piet Niekerk

Een van die gebieden betreft de groenstrook parallel aan het Schenkviaduct. In dat gedeelte van de Schenkkade was het tot voor kort niet pluis. De aldaar geparkeerde auto’s van de bewoners ter plaatse werden de afgelopen jaren regelmatig gekraakt en leeggehaald. De krakers opereerden ’s nachts en als de onverlaten al werden betrapt, doken zij het gras in aan de overkant van de huizen.
Commissievoorzitter Fred Antonisse, zelf bewoner van de Schenkkade, zegt daarover: “En het was niet raadzaam ze achterna te gaan, want die gasten trokken zo een mes of een spuit. Veel te link.” 

Nulbeurt
De overlast had te maken met de ‘opschoning’ van het Centraal Station, waar enige jaren gelden zwervers en hangjongeren geweerd werden. Die schoven toen op naar de Schenkkade , ter hoogte van het viaduct en vooral junks hadden het voorzien op de auto’s. Het eerste idee voor actie ontstond begin 2003 en de koppen werden bij elkaar gestoken door de bewoners/autobezitters in het wijkkantoor Francois Valentijnstraat. Besloten werd de hulp in te roepen van de Dienst Stadsbeheer, om het dichte struikgewas open te snoeien, teneinde het gespuis zijn schuilmogelijkheid te ontnemen. Voorzitter Antonisse: “Wij naar Stadsdeelkantoor Het Kleine Loo. Daar kregen we al gauw te horen! Geen geld! Maar we mochten wel zelf aan de gang gaan, dan zorgde de gemeente voor gereedschap”.  Maar van maart t/m september mocht er niet gesnoeid worden vanwege het broedseizoen. Toen hebben we gewacht tot begin 2004, dan gaat de gemeente sowieso aan de gang vanwege zogenaamde ‘nulbeurt’. Nou, nu is dus alles langs het viaduct met de grond gelijk gemaakt, werd het meteen radicaal aangepakt. Ja, voor die nulbeurt is er blijkbaar geld”.

Arsenaal
Volgens de woordvoerder van de wijkraad/bewonerscommissie is het autokraken nu al sterk teruggelopen. “Alles konden die gasten gebruiken en soms bleef er een in de auto slapen. Nu hebben we materiaal gekregen om straks, na september, naar behoefte, te gaan snoeien”. Antonisse toont een vertrek vol gereedschap: schoffels, snoeischaren enzovoort, een heel arsenaal. Voorts krijgen de bewoners, op aanvraag, ‘adoptiebakken’ tegen zwerfvuil, totaal 10 stuks. Het rood kleurt de straat al hier en daar. Er is een vaste snoei en groenbrigade van tien man. Het devies – achter sommige ramen te lezen – luidt: “Straat voor de Mens”. Dat dit geen holle frase is, toont een schoon stuk Schenkkade. Die Bezuidenhouters-West zijn, áls ze in beweging komen, voor een radicale aanpak.