Bevrijdingsfestival verhuist van Spuiplein naar Malieveld

Door Coen Nederpel, dichtbijredacteur
DEN HAAG – Het Bevrijdingsfestival Den Haag zal dit jaar van locatie veranderen. In de eerste plaats vanwege het feit dat de oude locatie op het Spuiplein door de bouw van het nieuwe Cultuurforum niet meer beschikbaar is, ten tweede door de enorme groei dat het festival de laatste jaren doormaakte en inmiddels ‘uit zijn jasje’ is gegroeid. Een verhuizing was onvermijdelijk en de keuze viel op het Malieveld.
De organisatie, de R.G. Ruijs Stichting in samenwerking met gemeente Den Haag, Ducos en Festivents, heeft uiteindelijk de keuze op het Malieveld laten vallen. Dit terrein heeft zich door de jaren heen al ruimschoots bewezen als geschikte festivallocatie. De beslissing is niet over één nacht ijs gegaan. Hoewel het Spuiplein met alle omringende theaterfaciliteiten een ideale festivallocatie was, werd de ruimte gaandeweg te klein om het groeiende festival nog langer onderdak te bieden. 
De nieuwe locatie op het Malieveld biedt veel nieuwe kansen en mogelijkheden. Zo heeft het veld een grote capaciteit zodat het Haagse festival ook de komende jaren nog flink kan doorgroeien. Bovendien ligt het terrein op loopafstand van de binnenstad en het Centraal Station: voor iedereen is het eenvoudig en snel te bereiken. 
Helikopter
Bijkomend voordeel is dat de traditionele helikopterlanding, met aan boord de Ambassadeur van de Vrijheid, nu letterlijk achter het hoofdpodium kan plaatsvinden. Voor bezoekers van het festival is dit leuk om naar te kijken en het is een spectaculaire toevoeging aan het festival. 
Aankomende editie, 5 mei, zullen Miss Montreal, Chef Special en Dio (Diorno Braaf) tot Ambassadeurs 2013 gekroond worden en de diverse Bevrijdingsfestivals bezoeken. Daarnaast zal één van de meest in het oog springende artiesten van het afgelopen jaar, TVOH-winnares Leona Phillipo, optreden op het hoofdpodium. Overigens is Phillip geen onbekende: vorige jaar was de zangeres als presentatrice al prominent aanwezig op het Haagse Bevrijdingsfestival.