Beschuit met muisjes: College op kraambezoek bij jonge ooievaars in de Koekamp

DEN HAAG – Vorige week donderdag-ochtend deelden burgemeester en wethouders van Den Haag beschuit met muisjes uit ter ere van de geboorte van jonge ooievaars in de Koekamp, op de hoek van het Malieveld. De ooievaarskuikens zijn hier, midden in het centrum van Den Haag, op 20 mei uit het ei gekropen.
De geboorte van de kuikens is een succes voor Staatsbosbeheer, de beheerder van de Koekamp. Anderhalf jaar geleden is een ooievaarspaar op de Koekamp uitgezet. In maart van dit jaar werden zij opeens vergezeld door een aantal wilde exemplaren, waarvan één paar definitief is gebleven. Uit dit paar zijn de kuikens geboren. Wethouder Ries Smits (duurzaamheid) is blij met de geboorte van de nieuw inwoners van de Residentie “Het is fantastisch dat Den Haag weer in trek is bij de ooievaar, het symbool van onze stad. He geeft aan dat Den Haag een hele leefbare en groene stad is.

Geluksvogel
Het aantal ooievaars neemt in Nederland weer toe. Op dit moment zijn er naar schatting 450 exemplaren in ons land. De ooievaar staat bekend als een vogel die geluk brengt.
Vanouds komt deze trekvogel in onze streek voor en in een grafelijke rekening uit 1352 staat een bedrag vermeld voor het maken van ooievaarsnesten bij het grafelijke kasteel op het Binnenhof. De reden van de verering en de opneming van de ooievaar in het wapen van de stad Den Haag is niet overgeleverd. Den Haag heeft waarschijnlijk meegedaan met het middeleeuwse gebruik om als stad of streek een mascotte te hebben en de ooievaar gekozen als symbool. Bij de pogingen van Den Haag zich te profileren, vooral in zijn strijd voor eigen stadsrecht in de 16de en 17de eeuw, is op de stadszegels de ooievaar toegevoegd.
De Haagse ooievaar is door de eeuwen heen met zijn tijd meegegaan. Een kleine tien jaar geleden is het gemeentelijke logo aangepast en heeft de ooievaar een wat moderner uiterlijk gekregen.