Beschonken automobilist veroorzaakt verkeerschaos op Utrechtsebaan


Den Haag – Een 36-jarige beschonken Wassenaarder veroorzaakte donderdag 12 augustus een chaos op de Utrechtse Baan toen hij daar met hoge snelheid met zijn auto achterop een voorganger reed. Omstreeks 16.20 uur kwam de man, met een snelheid die vermoedelijk boven de 150 km/uur lag, de Utrechtse Baan inrijden vanuit de richting van het Prins Clausplein. Ter hoogte van de afrit ‘Centrum’ naderde hij een 47-jarige automobilist uit Capelle aan den IJssel, die de te hard rijdende automobilist plotseling zag opdoemen in zijn achteruitkijkspiegel. Een aanrijding was onvermijdelijk.


De Wassenaarder reed achterop de man uit Capelle, die met zijn auto de vangrail raakte en weer terug de weg op schoot. Beide auto’s kwamen vervolgens tot stilstand waarna de hulpdiensten gebeld werden. Wonder boven wonder kwamen beide bestuurders er zonder ernstig letsel vanaf: Alleen de man uit Capelle had wat schrammen op zijn arm, die ter plaatse behandeld werden door de GGD. De veroorzaker van de aanrijding gedroeg zich zeer recalcitrant. Toen bleek dat hij teveel gedronken had, werd hij aangehouden waartegen hij zich probeerde te verzetten door de agenten te beledigen en te bespugen.
Vanwege de aanrijding werden beide rijstroken richting het Malieveld afgesloten. Het verkeer werd zoveel mogelijk omgeleid, maar veel bestuurders liepen aanzienlijke vertraging op vanwege de ontstane file. De technische ongevallendienst van politie Haaglanden (TOD) heeft enkele uren onderzoek verricht. Rijkswaterstaat bracht de vangrail weer terug in zijn oorspronkelijke staat. Om 19.00 uur kon de Utrechtse Baan weer volledige vrijgegeven worden voor het verkeer. Tijdens het onderzoek naar de aanrijding, ontstond op de tegenovergelegen rijbaan (in de richting van Utrecht) eveneens een aanrijding. Hierbij raakte niemand gewond, alleen drie auto’s liepen blikschade op.
De Wassenaarder werd ingesloten op het politiebureau waar hij 835 ugl blies. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt voor rijden onder invloed, rijden met een ingevorderd rijbewijs en het overschrijden van de maximum snelheid en het in gevaar brengen van het verkeer. De TOD onderzoek de aanrijding verder en zal nog vaststellen wat de exacte snelheid van de man geweest is. De maximum snelheid ter plaatse is 70 km/uur. Ook deden de agenten aangifte van belediging tegen de man.