Ambassadeurs gaan vrijwilligers werven per stadsdeel

Wethouder Karsten Klein van Jeugd, Welzijn en Sport heeft maandag 20 februari 8 vrijwilligers ambassadeurs benoemd die in de Haagse stadsdelen Hagenaars moeten enthousiasmeren vrijwilligerswerk te gaan doen.

De ambassadeurs zijn ambtenaren die in de stadsdelen werken en daardoor goed bekend zijn met het aanbod aan (potentiële) vrijwilligers. Tegelijkertijd kennen zij het verenigingsleven, de sport- en welzijnsorganisatie in het stadsdeel waardoor ze ook inzicht hebben in de vraag naar vrijwilligers. Zij zijn dus in staat om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen en partijen met elkaar in contact te brengen.
 
Tijdens de benoeming onderstreepte Karsten Klein nog maar eens het belang van vrijwilligers, of beter: de Haagse Helden. Het zijn mensen die zich vrijwillig inzetten voor anderen, voor een club of een vereniging, omzien naar mensen die even wat meer hulp nodig hebben of anders in de eenzaamheid geraken. Volgens Klein leveren vrijwilligers een belangrijke bijdrage aan de ‘civil society’; een samenleving waar mensen naar elkaar omkijken.
 
Den Haag heeft momenteel 90.000 Haagse Helden en dat moeten er aan het eind van deze collegeperiode 110.000 zijn. Veel Hagenaars zijn bereid vrijwilligerswerk te doen, maar zijn niet bekend met het aanbod of hebben moeite vrijwilligerswerk te vinden dat aansluit bij hun leefpatroon. Zo is er meer behoefte aan flexibel vrijwilligerswerk. Volgens Klein is er ook voor die mensen voldoende aanbod – zoals meedraaien in een vervoersdienst voor ouderen of klusjes doen via de burenhulpcentrale – maar zijn die mogelijkheden onvoldoende bekend. Een mooie taak voor de vrijwilligersambassadeurs om die mogelijkheden te promoten, aldus de wethouder.
 
Na de benoeming kregen de gloednieuwe ambassadeurs een koffertje met praktische tips en informatie. Ook HOF, de organisatie die in Den Haag vrijwilligerswerk promoot, had een klein presentje voor de ambassadeurs.