Algemeen dagblad, 14 augustus 2008: ‘De planten vlogen door de winkel’

 

Door BART LELIEVELD


DEN HAAG – Buurtsupermarkt Yavuz aan de Jan van Riebeekstraat in Bezuidenhout-West is dinsdagavond overvallen. Drie mannen kwamen rond acht uur de winkel binnen en eisten de inhoud van de kassa. Niemand raakte gewond. Er zijn twee verdachten aangehouden.
Van de overval zelf was gistermiddag niets meer te merken. De supermarkt was opgeruimd en de caissière weer gewoon aan het werk. „Er is hier al een paar keer ingebroken, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt,’’ vertelt de eigenaar van supermarkt Yavuz. Hij staat er ogenschijnlijk rustig bij. „Ze kwamen net voor sluitingstijd binnen, tien minuten later zouden we dicht zijn geweest. De daders droegen bivakmutsen en handschoenen. Verder droegen ze donkere broeken en jassen. Eén van de overvallers deed de deur op slot en een ander ging in het midden van de winkel staan. Zo konden ze alles goed in de gaten houden.’’ De vier personeelsleden moesten op de grond gaan liggen.
De eigenaar werd onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen de kassa te openen. „Daar schrok ik natuurlijk wel van. De overvallers hebben uiteindelijk de kassa gesloopt, omdat ik hem niet direct open kreeg. Ook gooiden ze de planten door de winkel. Ze hebben er echt een rommel van gemaakt.’’ De daders zijn er met de hele dagomzet vandoor gegaan in de richting van de Schenkkade. Over het bedrag wil de eigenaar niets zeggen.
Een getuige zag twee mannen in donkere kleding uit de fietstunnel onder het spoor komen. De twee stapten in een tram van lijn 17. Agenten hebben de tram op het Rijswijkseplein laten stoppen. Op basis van het signalement zijn twee 18-jarige jongens uit Den Haag en Rijswijk in de tram aangehouden. Ze zitten nog vast. De politie zoekt getuigen van de overval.