Al ruim 175 Hagenaars met een uitkering aan de slag in buurtserviceteams

Dertien jaar werkte Orhan (33) voor dezelfde baas. Een bedrijf dat veel opdrachten kreeg uit de bouw. Totdat de crisis toesloeg. De zaak ging failliet en Orhan stond op straat.
Hij wilde snel weer ‘aan de bak’, maar dat viel tegen. Nu werkt hij sinds 6 weken bij het Haags Werk Bedrijf (HWB) als servicemedewerker. ‘Voorlopig bevalt dit goed,’ zegt hij. ‘Ik wil best iets doen voor m’n geld. En hier krijg ik hulp om een vaste baan te vinden.’
Om 7.45 uur melden Orhan en zijn collega’s zich bij het HWB-kantoor aan de Leyweg. Ze trekken hun dikke oranje pakken aan en gaan gewapend met bezems, knijpers en vuilniszakken naar buiten om zwerfvuil te verzamelen. Dat levert zichtbaar resultaat op. De wijk ligt er verrassend goed bij. Waar het eenmaal schoon is, blijft het ook langer schoon. Zo leert de praktijk.
Naast de voorman en 3 vaste medewerkers bestaat het elftal doorgaans uit 7 medewerkers in een leerwerkbaan. Zij hebben een uitkering en krijgen 1 dag in de week training en begeleiding om hun kans op een vaste baan te verbeteren. Verspreid over de stad zijn inmiddels 40 buurtserviceteams actief. Elk team heeft een eigen buurt. HWB hoopt binnen 2 jaar verder te groeien naar 400 leerwerkbanen in 60 teams waarmee de hele stad kan worden schoongehouden.

Werken voor de uitkering
Sinds 1 januari 2011 vraagt de gemeente aan Hagenaars die een uitkering ontvangen iets terug te doen voor de samenleving. Dat kan met vrijwilligerswerk of via een leerwerktraject bij het Haags Werk Bedrijf. Niets doen is geen optie. Werken voor een uitkering is nieuw. Zeker in het begin is er vaak weerstand en ook wel schaamte. Toch zitten de meesten snel in het nieuwe ritme. Jan (19) bijvoorbeeld neemt het zoals het is. ‘Als je ergens geld voor krijgt, is het werk. Zo zie ik dat. Zonder diploma’s heb je niet veel te kiezen. Dit is beter dan thuis zitten. Ik hoop op een vaste baan bijvoorbeeld bij de reiniging als vuilnisman. Dat verdient in ieder geval meer.’
‘Weet je wat het voordeel is van werken?’ zegt Dennis (52) terwijl hij met zijn knijper een blikje uit de bosjes vist. ‘Je geeft overdag niks uit en ’s avonds kom je moe thuis en ga je vroeg naar bed. Wie geen werk heeft, gaat geld uitgeven dat hij niet heeft. Ik kan echt geen gekke dingen doen van € 700 in de maand. Daar gaat dan ook nog eens € 400 af aan huur en € 130 voor de ziektekosten. Ik red het net, maar laat er alsjeblieft een baan komen waar ik meer kan verdienen.’
Het leerwerktraject duurt maximaal 2 jaar. Alles is erop gericht zo snel mogelijk betaald werk te vinden. In 2011 slaagden al 38 medewerkers daarin. Ze kwamen terecht in zeer uiteenlopende sectoren zoals bij een callcenter, een koeriersdienst, een juwelier en in de horeca. HWB geeft basistrainingen, helpt actief mee werk te vinden en biedt nog een half jaar begeleiding in de nieuwe baan.

Leerwerkbaan bij het Haags Werk Bedrijf
Wie een uitkering heeft en in staat is dagelijks een flink aantal ‘kilometers’ te maken, komt in aanmerking voor een leerwerkbaan bij het Haags Werk Bedrijf. Belangstelling? Neem contact op met je SZW-consulent.