31 december: Sneeuw en gladheid? Samen houden we Den Haag begaanbaar


De afgelopen weken heeft Den Haag veel overlast ondervonden van het winterse weer. Naar verwachting gaat het ook in de eerste week van het nieuwe jaar vriezen. De strooiwagens van de gemeente Den Haag staan weer 24 uur per dag paraat. Bij sneeuwval en gladheid houden zij hoofdverkeerswegen, tunnels, bruggen, viaducten en de belangrijkste fietspaden begaanbaar. Maar helaas kunnen de strooiwagens niet door elke straat rijden. Daarvoor zijn sommige straten te smal en is de stad te groot. De gemeente vraagt daarom ook de hulp van inwoners en ondernemers om de gladheid te bestrijden.


Waar wordt gestrooid?
Doorgaande wegen, kruispunten, viaducten, bruggen, busroutes en fietspaden worden bij gladheid of opkomende gladheid gestrooid. Aan de hand van de weersinformatie, signalen van de politie en eigen waarneming wordt bepaald of er echt gestrooid moet worden. Dat kan zowel in de avond als `s ochtends net voor de spits gebeuren.


Niet overal gestrooid!
Helaas kunnen de strooiwagens niet door elke straat rijden. Daarvoor zijn sommige straten te smal en is de stad te groot: Den Haag heeft in totaal 4260 km aan wegen, fietspaden en stoepen! Daarom vraagt de gemeente Hagenaars om ook zelf mee te helpen de gladheid te bestrijden.


Wat kunnen inwoners en ondernemers doen?
Allereerst is het belangrijk dat iedereen de laatste informatie over de gladheidsbestrijding heeft. Die wordt bijgehouden op www.denhaag.nl. Op deze website is onder meer een lijst te vinden met alle straten die door de gemeente worden gestrooid. Wie woont in een straat die niet gestrooid wordt, kan zelf meehelpen door bijvoorbeeld op de stoep zout te strooien. Op diverse plekken in de stad verstrekt de gemeente strooizout. Inwoners kunnen dit gratis afhalen. Zij moeten wel zelf een emmer of plastic zak meenemen. Alle locaties waar het strooizout kan worden afgehaald staan genoemd op www.denhaag.nl. Tenslotte is het belangrijk dat iedereen, indien mogelijk, zelf het portiek en de stoep van woning, winkel of bedrijf sneeuwvrij houdt.