3 t/m 7 maart: Politie Den Haag bindt strijd aan met auto-inbrekers

Den Haag – In de week van 3 tot en met 7 maart besteedt Politie Eenheid Den Haag samen met de gemeenten en partners extra aandacht aan diefstal uit auto, want veel van deze diefstallen worden gedaan door gelegenheidsdieven. In 2013 werd ruim 11.250 keer aangifte gedaan van diefstal uit auto.
Een daling van 11%, want in 2012 werd nog 12.600 keer aangifte gedaan. Maar het aantal aangiften kan nog verder naar beneden, want veel diefstallen kunnen eenvoudig voorkomen worden als de eigenaren ‘waardevolle’ spullen mee nemen en niet in de auto te laten liggen. Tijdens de actiedagen wijzen agenten, buurtpreventen, vrijwilligers en scholieren autobezitters op de maatregelen die zij zelf kunnen treffen om de kans op een diefstal te verminderen.
Maak het ze niet aantrekkelijk
Auto-inbrekers hebben geen bepaalde auto op het oog, maar zoeken naar voor hen aantrekkelijke auto’s. In de meeste gevallen slaan ze toe als ze zien dat er kostbaarheden in de auto liggen, zoals laptops, navigatieapparatuur en tassen. Maar ook zaken die helemaal niet kostbaar zijn, kunnen hun aandacht trekken. We horen bijvoorbeeld vaak dat mensen denken: ‘Dat jasje kan ik wel even in de auto laten liggen, het is al zo oud’. Terwijl een dief die het jasje ziet denkt: ‘Misschien zit er wel een portemonnee in’. Zelfs plastic tasjes zijn triggers. Dus zorg er voor dat er geen spullen in uw auto achterblijven. Als het voor u niet mogelijk is om de spullen mee te nemen, leg deze dan in de kofferbak. Overweeg de aanschaf van een VbV – SCM goedgekeurd autokluisje. Dit kan met name interessant zijn als u onderweg bent met laptops en/of andere gegevensdragers met gevoelige informatie, maar die niet bij elk klantcontact direct nodig hebben.
Bel 112 bij verdacht gedrag
Dieven die van plan zijn om in auto’s in te breken, gedragen zich vaak verdacht. Ze lopen (meestal langzaam) langs auto’s te scharrelen en hebben overdreven veel aandacht voor de geparkeerde auto’s om hen heen. Ze gluren door de autoruiten en voelen vaak zelfs aan portieren. Ziet u dit soort gedrag? Bel dan 112. Dankzij dit soort tips van oplettende mensen, heeft de politie veel criminelen op heterdaad betrapt.