29 aug: Dunning voor vitaal Haags Bos komende weken

Dunning voor vitaal Haags Bos

Staatsbosbeheer start de komende weken in het Haagse Bos met het uitdunnen van bos. Dit is nodig om het bos vitaal en gevarieerd te houden. Vanaf 7 september worden eerst de bomen zorgvuldig geselecteerd en gemarkeerd. Daarna worden deze gekapt en afgevoerd. Voor belangstellenden organiseert Staatsbosbeheer een excursie om ter plekke toelichting te krijgen op dit aspect van bosbeheer.

Dunning
Voor een vitaal en gevarieerd bos is het nodig om regelmatig de bomen uit te dunnen. Na het dunnen ontstaat ruimte voor andere bomen om op een goede manier uit te groeien. Op een aantal plekken in het bos ontstaan open ruimten zodat het zonlicht de bodem kan bereiken. Dit geeft jonge bomen, planten en struiken meer kans om te groeien zodat de volgende generatie bos zich volwaardig kan ontwikkelen. Dunningen worden uitgevoerd volgens de gedragscode zorgvuldig bosbeheer. Het grootste deel van de gekapte bomen worden verkocht en afgevoerd. Staatsbosbeheer is in Nederland één van de grootste leveranciers van FSC hout. Dit hout is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen.

Natuur en recreatie
In het Haagse Bos spelen natuur én recreatie een belangrijke rol. Een vitaal en gevarieerd bos zorgt voor een betere beleving van het Haagse Bos. Ook vormt het dode hout dat op verschillende plekken blijft liggen een bron aan voedsel voor verschillende insecten, insecteneters en paddenstoelen. Tijdens de werkzaamheden kan het voorkomen dat paden op enkele plaatsen niet goed begaanbaar zijn door beschadiging van werkverkeer. Deze paden worden na de werkzaamheden hersteld. Aansluitend worden in het najaar de fietspaden aangepakt en het onderscheid waar honden los of aangelijnd mogen, duidelijk gemaakt. Resultaat: een vitaal, gevarieerd bos waar natuur en recreatie hand in hand gaan.

Informatie
Geïnteresseerden kunnen op 23 september tussen 16:00 en 17:30 uur deelnemen aan een excursie. Ter plekke wordt toelichting gegeven op de dunningswerkzaamheden en wat ervoor terug komt. Verzamelplek is de entree Haagse Bos aan de Boslaan achter de Malietoren. Aanmelden kan via excursieshaaglanden@staatsbosbeheer.nl of 070-3851050. Wees er snel bij, want het aantal deelnemers is beperkt.