26 januari: Bezuidenhoutse Petra Stienen in tv-uitzending Het mooiste meisje van de klas

Op 26 januari is Petra Stienen, woonachtig in Bezuidenhout, “het mooiste meisje van de klas” in het gelijknamige programma van de Tros (Nederland 1, 21.30 uur). Zij is trouwens al enigszins een bekende Nederlander omdat ze met enige regelmaat aanschuift in het programma Pauw en Witteman, vanwege haar kennis van de Arabische wereld.

 

Petra (1965) groeit op in de Roermondse arbeiderswerk de Donderberg. Thuis heeft ze het allesbehalve makkelijk en zoekt ze haar toevlucht in leren en lezen. Door hard te werken komt ze terecht op een school met elitestatus: Het Bisschoppelijk College Schöndeln. Daar valt ze in de eerste jaren voornamelijk op vanwege haar ambitie. Maar zodra haar bril wordt vervangen door lenzen en ze haar bruine haren laat groeien, doen de jongens uit de klas er alles aan om op te vallen bij de onbereikbare Petra…

Na haar VWO-examen maakt Petra een keuze waar zowel haar klasgenoten als haar familie niets van begrijpen. Ze gaat Arabisch studeren. Wanneer Petra voor haar studie een aantal maanden in Egypte verblijft, weet zij zeker dat ze een missie heeft. Vanaf dat moment is Petra bezig met het verbeteren van de mensenrechten in de Arabische wereld en vertelt zij daarover ook regelmatig aan tafel bij Pauw&Witteman.

Jaap ontmoet Petra in de door haar zo geliefde stad Caïro. Hij neemt haar mee terug in de tijd. Naar de schooltijd in Limburg waar het gaat over haar moeilijke jeugd en hoe dat verband houdt met haar huidige werk en inzet in Egypte.