26 augustus 2008: 1 jaar Restaurant Dulang

DEN HAAG – Mijn excuses: ik ga deze week afhalen. Eten meenemen. Dat komt zo. Mijn dochters zijn na drie weken verwildering op de camping niet toe aan restaurantbezoek. Bovendien eten opa en oma mee. Namens één van mijn favoriete Indonesische restaurants, Dulang in de Theresiastraat, serveer ik uit twee veel te volle plastic tasjes (ruim 40 euro) gegrilde tijgergarnalen aan een stokje. Extreem luxe voor thuis, maar ze zijn erg lekker. Jammer dat de chauffeur er onderweg naar huis één heeft opgegeten. De zak kroepoek heeft hij ook al aangebroken. Mooie boel. Enfin, na de garnalen genieten we met zijn zessen van ouderwets malse saté babi met pindasaus -het lijkt wel feest- gevolgd door mijn absolute favoriet: ajam pangang. Nét van de grill is dit mooie gerecht dé topper van Dulang, geen twijfel mogelijk. Als je ‘m daar, in de Theresiastraat aan tafel eet, is hij bovendien knapperig -weet ik uit ervaring. Maar ook nu geldt: helemaal geweldig. We eten er tempé bij, naast groenten in kokos en sambalboontjes. Witte rijst is van onszelf. Als iedereen uiterst tevreden zijn bord leeg heeft, zijn we dus een bakje garnalen met peteh-bonen en twee bakjes met heet rundvlees vergeten: blado en rendang. Uit beleefdheid prikken we allemaal een garnaaltjes weg, zalig, maar garnalen én vlees gaan de volgende dag -als lunch- mee naar de redactie van De Posthoorn. Die eet er vervolgens twee dagen van. Conclusie: top. Een enorme aanwinst voor de stad. Dulang heeft deze zomer het eenjarig bestaan uitbundig gevierd -onder andere met een feest in de tuin. De zaak marcheert goed. En zoals een bezoekende dame ons in de ruime zaak aan de Theresiastraat verzekert, dat snelle succes heeft alles te maken met het lekkere eten. Bovendien gooit Dulang in september de remmen los. Dan worden de krappe openingstijden aanzienlijk verruimd: eindelijk avondopening en eindelijk zondagopening. Als je maar lang genoeg op de deur bonkt krijg je alles voor elkaar. Heel Bezuidenhout wil hier per se dineren.