24 december: Groen licht voor Haagse fietsers

Het Haagse college heeft twee besluiten genomen om het fietsen in de stad aantrekkelijker en veiliger te maken. Het tarief bij de stallingen van Biesieklette gaat omlaag van 70 naar 20 cent en aan het Spui wordt de stalling gratis. Verder krijgen fietsers op meer kruisingen apart groen, wat de kans op aanrijdingen moet verkleinen. Beide besluiten zijn genomen na een voorstel van GroenLinks in de Haagse raad.


GroenLinks pleit al langer voor gratis stallingen. Het college nam dit voorstel niet geheel over, maar verlaagt wel de tarieven bij de bewaakte stallingen van Biesieklette. Aan het Spuiplein wordt de stalling wel gratis.
Verder gaan op enkele gevaarlijke kruispunten in het vervolg alle verkeerslichten voor fietsers tegelijk op groen. Door fietsers groen licht te geven terwijl de auto’s nog moeten wachten, kunnen ongevallen met afslaande auto’s worden voorkomen. In elk geval op de Laan van Nieuw-Oost Indië, de Theresiastraat en het Jonckbloetplein komt een proef met ‘Alle Fietsers Tegelijk Groen’.