19-1: Bushaltes Theresiastraat aangepast voor mindervaliden

De gemeente Den Haag startte in 2009 met het aanpassen van circa 600  Haagse bushaltes, zodat het openbaar vervoer toegankelijk wordt voor mindervaliden. Voor dit project werd in het kader van de kredietcrisis  versneld twee miljoen euro vrijgemaakt. Wethouder Peter Smit (Verkeer): “Vorig jaar zijn al 100 bushaltes aangepast. Door eerst de meer eenvoudige haltes te doen en samen te werken met andere projecten, konden we maar liefst 46 extra haltes aanpassen voor hetzelfde geld.” In het bijzijn van de drie betrokken aannemers, BAM, HABO en Van der Meer, tekende wethouder Smit het contract voor de aanpassing van de 146e bushalte. Het werk aan de bushaltes loopt nog door tot en met 2013.


Bezuidenhout
In 2010 worden de haltes op de Theresiastraat aangepast. De voorbereidingen zijn gestart om de haltes van bus 24 aan te passen. Wij hopen dat de daadwerkelijke realisatie hiervan nog eind dit jaar, uiterlijk begin volgend jaar kan starten.


Toegankelijkheid
De bushaltes worden zodanig aangepast dat mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel, rollator of die een visuele handicap hebben, makkelijk en veilig kunnen in- en uitstappen. De nieuwe bussen van Veolia en HTM bieden plaats aan twee rolstoelen. Verder heeft de  treeplank bij de middelste deuren een uitschuifmechanisme, zodat de in- en uitstap makkelijker wordt.


Subsidie Haaglanden
Het toegankelijk maken van de bushaltes in Den Haag wordt mede gefinancierd door het Stadsgewest Haaglanden. Het Stadsgewest heeft hiervoor tot 2014 voor de hele regio Haaglanden 19 miljoen euro gereserveerd. Voor het jaar 2009 zal het Stadsgewest circa 1 miljoen euro bijdragen aan het aanpassen van de Haagse bushaltes.