Orkest van de Achttiende Eeuw en Koninklijk Conservatorium gaan vijfjarige samenwerking aan

Het wereldberoemde Orkest van de Achttiende Eeuw en het Koninklijk Conservatorium Den Haag (KC) zijn de komende vijf jaar officieel partners. Op 28 april tekenden het orkest en het KC voor de voortzetting van hun samenwerking, die officieus in 2014 begon. Overkoepelende titel van het partnerschap is ‘Side by Side’. Dankzij deze verbintenis krijgen studenten oude muziek bij het KC de mogelijkheid tijdens hun opleiding met de specialisten samen te werken. Omdat het Orkest van de Achttiende Eeuw zich onderscheidt door muziek uit de barok- en de klassieke periode op historische instrumenten uit te voeren, krijgen de conservatoriumstudenten van zowel de oude- als de klassieke afdeling de kans hun arsenaal te vergroten. Hiermee onderscheidt het KC zich van andere conservatoria.

Het eerste concert dat in het licht staat van deze nieuwe samenwerking is op 12 mei, Koninklijk Conservatorium Den Haag. Daarna te bezoeken in Zaandam (13 mei) en Heiloo (14 mei). Op het repertoire staan Mendelssohns Vioolconcert en Symfonie no. 5 o.l.v. de gerenommeerde Britse dirigent Kenneth Montgomery.

Henk van der Meulen, directeur Koninklijk Conservatorium over ‘Side by Side’:

“Als Koninklijk Conservatorium hebben we een breed (inter)nationaal netwerk in de professionele muziek- en danswereld. Onze studenten profiteren daar volop van. Zo krijgen zij in de beroepspraktijk de kans hun talenten optimaal te ontplooien. Sinds 2014 werken wij al samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw. Wij zijn enorm verheugd dat we die samenwerking nu met vijf jaar verlengen.

Kennisoverdracht door professionele musici die samen met onze studenten repertoire instuderen en uitvoeren, is de meest natuurlijke en beste weg voor onze studenten om te groeien. Maar het betekent nog iets: het zorgt ook voor het doorgeven van belangrijk cultureel erfgoed, en het zorgdragen voor de muziekpraktijk van de toekomst.”

‘Side by Side’: het begin van een traditie
Het project vindt zijn oorsprong in 2014 toen dirigent Frans Brüggen hoogtepunten uit Les Indes galantes van Jean Philippe Rameau dirigeerde voor zijn eigen Orkest van de Achttiende Eeuw vermengd met evenzoveel studenten van het KC. Het bleek achteraf Brüggen’s allerlaatste concert te zijn geweest, en tegelijk het begin van een uitzonderlijke nieuwe samenwerking. The rest is history: het succes van de concerten van de afgelopen drie jaar was aanleiding voor het Orkest van de Achttiende Eeuw en het KC een samenwerking aan te gaan voor de komende vijf jaar.

Concerten ‘Side by Side’ 12 t/m 14 mei
Met vijfenveertig topmusici van het Orkest van de Achttiende Eeuw en vijfenveertig aspirant musici van het KC, staat van 12 tot en met 14 mei een extra groots orkest op het podium. Zij voeren Mendelssohns Vioolconcert, de Vijfde Symfonie en drie ouvertures uit o.l.v. de gerenommeerde

Britse dirigent Kenneth Montgomery. Uitdagend repertoire vanwege de hoge eisen die het technisch gezien stelt aan de uitvoering op historische instrumenten.

Zeldzaam historisch instrument te horen
Speciaal voor de concerten van 12 t/m 14 mei heeft de Edinburgh University een Corno Inglese di Basso uit zijn collectie in bruikleen gegeven. Mendelssohn vraagt specifiek om dit instrument in zijn partituur van de ouverture tot de Midzomernachtsdroom. Maar omdat deze zelden te vinden is, wordt het vaak vervangen door de ophicleide. Het feit dat de ouverture nu wel op de Corno Inglese di Basso uitgevoerd wordt, mag een wereldpremière heten.

Concerten

  • 12 mei 20.15 uur Arnold Schönbergzaal, Koninklijk Conservatorium Den Haag
  • 13 mei 20.15 uur Bullekerk Zaandam
  • 14 mei 15.00 uur Cultuurkoepel Heiloo

Kaarten en kaartverkoop:

12 mei Den Haag
Tickets: € 25,- (normaal tarief) / €17,50 (actietarief voor Vrienden van het KC en Uitpashouders) / € 10,- (jongeren jonger dan 27 jaar).
Gratis inleiding om 19:30 uur.
Tickets zijn hier online te koop.

Voor meer informatie over het KC zie www.koncon.nl

13 mei Zaandam
Tickets: verkrijgbaar aan de deur.

14 mei Heiloo
Tickets online te koop.