12 november: Creëren graffiti-plekken helpt verminderen illegale bekladding

De gemeente Den Haag gaat in elk stadsdeel een legale oefenplaats voor graffiti-schrijvers creëren. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Jongerenwerkers vanuit het Haags Hip Hop Centrum gaan de jonge graffiti-schrijvers actief benaderen om van de plekken gebruikt te gaan maken.


Het initiatief komt tegemoet aan de vraag naar legale oefenplekken. Bovendien past het in de integrale aanpak van illegale graffiti, waar ook de gemeentelijke schoonmaakregeling, het lik-op-stukbeleid en het preventieve onderwijsprogramma onderdeel van uitmaken.


In overleg met de NS, Stedin en de HTM is naar geschikte locaties voor legale oefenplekken gezocht. In stadsdeel Centrum zal in december de eerste nieuwe legale graffitimuur, beschikbaar gesteld door de NS, geopend worden. Door het inzetten van gespecialiseerde jongerenwerkers wordt contact gemaakt met de doelgroep. De jongerenwerkers richten zich met name op de groep die te oud is voor het preventieve educatieprogramma op het basis- en voortgezet onderwijs.


“Deze aanpak stimuleert graffiti in de goede richting: weg van het kladvandalisme, meer richting graffiti-kunst”, aldus wethouder Marnix Norder (Bouwen en Wonen). “Het is een waardevolle aanvulling op het actieve beleid dat Den Haag voert op illegale graffiti. Een beleid waarmee we als grote stad sowieso al voorop liepen.”