10 jaar kruidenierswinkel De Laan

Robert Boer: “Sociale functie als buurtwinkel”
DEN HAAG -De nostalgisch aandoende kruidenierswinkel De laan van Robert Boer op de hoek van de laan van Nieuw Oost-Indië en de Stuyvesantstraat bestond 24 juni 10 jaar.
Deze kruidenierswinkel begon 10 jaar geleden heel eenvoudig met alleen brood, kaas en koek. De buurt verwelkomde de nieuwe winkel zo hartelijk dat het assortiment al snel uitgebreid moest worden. Nu is er bijna alles te koop.
Robert Boer gaat ’s morgens vroeg zijn bed uit om bij de warme bakker in Katwijk zijn verse broden te halen. Maar bakken is hem zelf ook niet vreemd: hij bakt zelf zijn croissants met kaas, ham-kaas, sesam, maanzaad of naturel. Petit pains en diverse andere broodjes gaan eveneens over de toonbank. De buurtbewoner stelt het op prijs dat men door Robert Boer ’s morgens met vers brood het ontbijt kan nuttigen en de ochtendkrant kan lezen, want die verkoopt hij ook.
Robert (inmiddels 55 jaar) begon ooit in een supermarkt, werd spoedig bedrijfsleider in een nog grotere supermarktketen en ruilde vele jaren later vol overtuiging zijn baan in voor een eigen winkel. De grote kennis van zaken die hij in huis heeft, kwam hem goed van pas. “Ik heb als buurtwinkel een sociale functie”, zegt hij, “Men moet als bijvoorbeeld alleenstaande oudere even een praatje kunnen maken als het niet te druk is in de winkel. Maar in die supermarktketen was sociaal contact met de klant absoluut verboden. Ik breng zelfs de boodschappen thuis bij bejaarden die een beetje moeilijk kunnen sjouwen met een volle boodschappentas”.

 

Sociale creativiteit
Het werk in de supermarkt begon hem dus tegen te staan. Zijn sociale creativiteit werd volkomen terzijde geschoven. En  aldus werd het Bezuidenhout verrijkt met een winkel waarvan de eigenaar zich terdege bewust was dat hij een grote gok deed. Maar de klandizie groeit almaar, en soms moet je ‘echt ouderwets’ daardoor een beetje lang op je beurt wachten…