“Zonder voedselpakket hebben mensen dagenlang geen eten”

Henk Willemse, vrijwilliger Voedselbank

door Rixt Henstra

DEN HAAG -Elke week deelt de Voedselbank voedselpakketten uit in Den Haag. Zonder deze pakketten zouden mensen dagenlang geen eten hebben, zegt Henk Willemse uit Mariahoeve, die de pakketten rondbrengt. “Armoede in Nederland is er wel degelijk, maar mensen die problemen hebben lopen er niet mee te koop”.

Elke vrijdag rijdt Henk Willemse naar adressen in Bezuidenhout, Mariahoeve, Voorburg, Leidschendam en Leidschenveen. Per week deelt hij zo’n twintig tot dertig pakketten uit. In de meeste gevallen wordt in overleg met maatschappelijk werk bepaald wie er in aanmerking komt voor een pakket. “Veel mensen denken dat armoede in Nederland niet bestaat. Maar er zijn veel trieste gevallen. Dat is wel moeilijk om te zien. Ik kom soms ergens waar alleen een matras op de grond ligt. Meer hebben ze niet”. Henk Willemse komt bij mensen die op een of andere manier in de problemen zijn geraakt. Een partner die verslaafd is geworden, vrouwen die achtergelaten zijn met hun kinderen. “Het zijn mensen die echt niks hebben, en die zonder de pakketten niet genoeg te eten hebben. Het is hun eigen schuld, vinden sommige mensen. Maar daar hebben die kinderen toch niet om gevraagd?”

Te koop lopen
In de keuken van Henk staan op vrijdagmiddag nog zeven kratjes met eten. Deze week zit er onder andere witlof in, bospeen, macaroni, koffie, ontbijtkoek en brood. Deze pakketten worden nog afgehaald door mensen die vlakbij wonen, of mensen die het liever zelf komen halen. “Als je elke week met de auto voor hun huis staat om het pakket af te geven dan gaan de buren soms praten. Mensen die problemen hebben willen er niet mee te koop lopen”. Even 1ater staat er een man voor de deur, die zijn pakket komt ophalen. De man woont vlakbij en krijgt vandaag voor het eerst een voedselpakket. Hij loopt moeilijk en het krat is te zwaar om te tillen. Hij gaat weer weg om eerst een paar tassen te halen. “Vanmiddag komen er nog meer mensen om hun pakket op te halen”, zegt Henk.

De voedselpakketten wordt beschikbaar gesteld door de Voedselbank, die met name in Rotterdam actief is. De Voedselbank is een initiatief van Sjaak en Clara Sies, die samen met honderd vrijwilligers de pakketten samenstellen en verspreiden. De Voedselbank krijgt brood, groente en andere etenswaren van bedrijven. Veel bedrijven werken graag samen met de Voedselbank, omdat het vernietigen van voedsel duurder is dan het aanleveren aan de Voedselbank. “We hadden een keer knakworstjes met een kerstetiket,” vertelt Henk. “Die zijn nog jaren houdbaar, maar het is te duur om het etiket te veranderen. Dan gaat het naar de Voedselbank”. Vanaf september krijgt de Voedselbank ook een ruimte in Del Haag. Woningstichting Haagwonen heeft aan de Zoutkeetsingel gratis ruimte beschikbaar gesteld waar de pakketten samengesteld kunnen worden.

Henk Willemse vindt zijn eigen rol niet zo belangrijk. Hij is maar een “klein deeltje van het geheel”, vind hij. “Ik breng alleen de pakketten. Er werken zoveel mensen aan mee, het zijn allemaal vrijwilligers. Als de Voedselbank niet gesteund wordt dan kan ik niets doen”. Maar zijn rol is meer dan alleen het afleveren van het eten. “Tegen mij praten is voor sommige mensen makkelijker dan tegen een instantie. Soms help ik ze door even voor ze te bellen met een instantie of ik verwijs ze door naar maatschappelijk werk. Sommige mensen kunnen hun zaken gewoon niet regelen. Ik zeg dan, zorg dat j eerst je huur betaalt en kijk dan wat er nog over is voor de andere dingen. Ik zit zelf in de WAO, zo doe ik het zelf ook”.

Het is belangrijk dat de pakketten bij de mensen terecht komen die het echt nodig hebben. Een enkele keer gaat dat mis. “Dan kom je er na een paar weken achter dat ze een auto hebben. Dan hebben ze het niet nodig, dan verkopen ze hun auto maar”. Voor Henk is het helpen van de mensen een dure hobby. Hij brengt de pakketten rond met zijn eigen auto, en hij telefoneert veel om alles te regelen. “In juli deed de Voedselbank maar een keer per twee weken pakketten. Ik had geld voor mijn verjaardag gekregen en daarvan heb ik toen zelf pakketten samengesteld. Waarom doe je dat, vragen mensen dan. Het geeft mij gewoon een goed gevoel om die mensen te  helpen.

Meer informatie over de Voedselbank is te vinden op www.voedselbank.nl.