“Het station wordt een pareltje in Den Haag”

Geboren en getogen in Den Haag? Dan is wonen op de veertigste verdieping van de New Babylon City Tower het summum. Althans, dat vindt Willem Verheijen, één van de bewoners van de toren.
Na een langdurig verblijf in het buitenland keerde Willem een paar jaar geleden terug naar zijn geboortestad. “Toen ik de plannen voor het nieuwe Babyloncomplex zag, nam ik direct contact op met de projectcoördinator. Híer wilde ik wonen!” Omdat de hoogste toren nog niet gereed was, trok Willem eerst in op de tiende verdieping van de Park Tower. Inmiddels woont én werkt hij nu een paar maanden op de veertigste verdieping van de City Tower. Van daaruit heeft hij een prachtig uitzicht. Hij kijkt uit over zijn eigen stad en de kustlijn, de schepen op zee, maar ziet ook Amsterdam en de skyline van Rotterdam. “Bij helder weer kan ik zelfs het windmolenpark bij Egmond aan Zee zien.”
Gemak dient de mens
Niet alleen vanwege het uitzicht woont Willem graag op deze plek. Hij is in de directe omgeving van alle gemakken voorzien. “Vanaf het station loop je in een mum van tijd in het centrum van de stad. En natuurlijk kun je met het openbaar vervoer, trein, bus, tram of taxi, heel gemakkelijk komen waar je wilt.” Ook de woontoren verschaft Willem de nodige comfort, met een receptie die tussen 7.00 uur ’s ochtends en 21.00 uur ’s avonds bemand is. “De receptionisten nemen bijvoorbeeld pakketjes aan die voor de bewoners bezorgd worden en ze hebben zelfs een hondenuitlaatservice. Zelf maak ik wel eens gebruik van de stomerijservice; voor ik naar mijn werk ga, geef ik mijn kleding af en ’s middags ligt het alweer voor mij klaar.”
Mooie impuls
Als geboren Hagenaar kent Willem het station op zijn duimpje. “Het oude station was donker en grijs. Het nieuwe dak geeft de omgeving een moderne, frisse uitstraling. Wanneer de werkzaamheden zijn afgerond, is het nieuwe station een pareltje voor Den Haag!” Ook Babylon kon wel een opknapbeurt gebruiken, vindt Willem: “Dat winkelcentrum was met de jaren verpauperd. Het is heel verstandig dat de gemeente dit gedeelte van het centrum zo grootschalig onder handen neemt!” Willem kijkt uit naar het moment dat het splinternieuwe winkelcentrum van New Babylon opengaat. “De exclusieve winkels zullen het gebied aan deze kant van het station een mooie impuls geven.”
Op de hoogte
Vanuit zijn raam volgt Willem de bouw van de nieuwe dakconstructie; hij kijkt bovenop het werkplatform. “De meeste mensen zien het werkplatform natuurlijk alleen van onderaf. Dat ik vanaf mijn balkon zicht heb op alle ontwikkelingen is uniek!” De laatste week houdt hij nauwlettend de voorgemonteerde wybertjes in de gaten die de torenkraan binnenkort bovenop het dak zal hijsen. Ook door Facebook en deze website is Willem altijd op de hoogte, vooral de webcam volgt hij trouw. “Dat doet ProRail heel goed, we zijn constant geïnformeerd over de laatste stand van zaken.”
Bedrijvigheid
Willem merkt op dat de situatie op de bouw aan het Anna van Buerenplein rommeliger is dan aan de Rijnstraat. “Er lopen veel mensen aan deze kant van het station, onder meer naar de ministeries. Toch heeft het publiek hier minder ruimte dan aan de andere kant. Het zou mooi zijn als er gauw meer afzettingen verwijderd worden, dan ziet het er meteen wat aantrekkelijker uit!” Gelukkig kunnen reizigers het station sinds een paar maanden ook aan deze kant verlaten; daar is Willem blij mee. Van de werkzaamheden op de bouw merkt hij op de veertigste verdieping niet zo veel. “Bewoners van de lagere verdiepingen van de toren hebben er meer last van.” Er gebeurt van alles op het station, maar de ongemakken die dat met zich meebrengt neemt Willem op de koop toe. “We krijgen een prachtig nieuw station, een architectonisch hoogstandje, en dan hoort die bedrijvigheid erbij.”