‘Het beste voor de wijk’

Bewonersorganisaties overleggen elke zes weken met de gemeente over de vorderingen van de bouwplannen van het Beatrixkwartier. Eén van de deelnemers aan deze overleggroep is Harm Witteveen van bewonersorganisatie ‘Boze Emma’. In deze nieuwsbrief vertelt Harm hoe hij dit overleg ervaart.

Een bestemmingsplan voor het Emmapark veroorzaakte in 1981 grote commotie onder de bewoners rondom het Emmapark. Zij gingen in discussie met de gemeente en zo ontstond een actieve groep genaamd ‘Boze Emma’. De voorzitter van de harde kern is Harm Witteveen. Voordat hij met de VUT ging, was hij leraar Natuurkunde in Ridderkerk. Nu heeft hij nog meer tijd om op te komen voor de leefbaarheid van de wijk.

“Onze organisatie bestaat uit 15 geheel verschillende mensen. Van ambtenaar tot ramenzetter. Van kunstenaar tot arts. Het is een gemêleerd gezelschap. De meeste van ons wonen hier al heel lang en weten wat er speelt. Bijna iedereen kent elkaar, waardoor de wijk een dorps karakter krijgt”, aldus Harm Witteveen.
“We kijken erg kritisch naar de plannen die gemaakt worden voor onze omgeving”, vertelt Harm. “De nieuwe kantoren die zullen komen, willen we niet te hoog hebben en de vormgeving vinden we ook belangrijk. Zo zijn we nog steeds ontevreden over het plan voor de tramhalte Ternoot.”

Hij vindt dat er een goed contact is tussen de gemeente en ‘Boze Emma’. Elke zes weken komen alle partijen bijeen in de Overleggroep Beatrixkwartier. Toch zou volgens Harm het één en ander beter kunnen: “Wij willen het beste voor de wijk, net als de gemeente, maar soms lijkt het alsof zij ons als tegenstander ziet in plaats van medestander. Dat vind ik jammer. De gemeente mag wel iets meer het achterste van haar tong laten zien. We zijn in overleg, dus openheid is erg belangrijk”. ‘Boze Emma’ heeft al diverse successen geboekt op grote en kleine schaal en mét succes.
“Ik weet zeker dat de wijk er anders had uitgezien, als ‘Boze Emma’ niet had bestaan”, aldus een trotse voorzitter.