Duurzame Vitrine

 img_0628

30 zonnepanelen, infraroodverwarming, overal led-verlichting en natuurlijk HR++-glas. Het  op 5 oktober geopende, energieneutrale paviljoen op het Spaarwaterveld wordt de duurzame vitrine van Bezuidenhout.

Met een geschatte (netto-)opbrengst van 8.000 kWh per jaar gaan de 30 zonnepanelen op het dak van het paviljoen, genaamd Bezuidenhut, waarschijnlijk de energiebehoefte van het pand dekken. Wat meer wordt opgewekt, neemt de energieleverancier weer af.

Infraroodverwarming

Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, is in de publieksruimte om te beginnen gekozen voor infraroodverwarming.  Daarbij zijn over de gehele voor- en achterwand (elk ongeveer 7 meter lang en 3 meter hoog) verwarmingsmatten achter de houten muurpanelen geplaatst.  Infraroodverwarming is ongeveer  20 procent energiezuiniger dan andere verwarmingssystemen en verwarmt net als de zon door straling.

infrarrood-verwarming-2

infrarrood-verwarming-3

Uitdaging

Jacob Snijders, voorzitter van het Wijkberaad Bezuidenhout en de opdrachtgever van het paviljoen, vertelt dat het plaatsen van het verwarmingssysteem door de  grootte van de ruimte zo’n uitdaging was, dat de leverancier de installatiekosten voor eigen rekening nam. Dat niet voor installatie aan het plafond is gekozen, heeft volgens Snijders met de daar aanwezige en lastig te omzeilen spotjes te maken.

Led-lampen

Die spotjes zijn, net als de tl-bakken in de niet-openbare ruimtes, voorzien van energiezuinige led-lampen. Verder is er gekozen voor de hoogste kwaliteit HR++-glas en ligt de kwaliteit van de isolatie van de wanden en het plafond op het hoogste niveau (niveau 6) voor dit soort gebouwen.

Terrarium

Snijders krijgt regelmatig de vraag waarom er aan de zijde van het veld is gekozen voor een stalen wand en niet voor glas. ‘Dat was misschien heel gezellig geweest, maar zet je op die kant een raam en de zon schijnt, dan wordt het in het pand zo heet als in een terrarium.  Deze zomer hebben  we gemerkt hoeveel het scheelt zonder en met isolatie.’

Populierenhout

Verder valt op dat in de publieke ruimte alle wanden, het plafond en het keukenblok zijn bekleed met houten panelen. ‘FSC-goedgekeurd populierenhout’, vertelt Snijders, die laat zien dat achter twee deuren in de wand de werkplek van de beheerder van het pand schuilgaat.  Verder is er tussen het plafond en de wanden een uitsparing voor een ophangsysteem voor te exposeren schilderijen of foto’s. Aan de achterwand is bovendien een vooruitstekende verhoging gemaakt waarop andere kunstvoorwerpen kunnen worden tentoongesteld.

Door wijkbewoners

‘Dit paviljoen is van, voor en door wijkbewoners’ , benadrukt Snijders. Zo is het gebouw ontworpen door de Bezuidenhoutse architect Ewout Blom. Wijkgenoot Tony Regan nam het timmerwerk van de werkplek, keuken en bar voor zijn rekening. En Van der Ham Keukens, gevestigd aan de Theresiastraat, leverde de keuken, inclusief twee quooker-kranen en een elektrische kookplaat, tegen een scherpe prijs.

Kicken

De 30 zonnepanelen zijn tegen kostprijs geleverd door Energie van Hollandsche bodem, het bedrijf dat ook het beheer gaat voeren over het zonnepark ’t Oor met 6.000 zonnepanelen. Snijders beschouwt het paviljoen door al de duurzame investeringen  niet alleen als een duurzame vitrine van Bezuidenhout. Ook de op het dak goed zichtbare zonnepanelen ziet hij als een mooi uithangbord voor het zonnepark. ‘Ik zou het kicken vinden als Bezuidenhout mede door dit paviljoen wakker wordt en dat binnen de kortste keren alle panelen op het zonnepark zijn verkocht.’