Afbeelding van jorono via Pixabay

Berichten uit Kyiv voor Bezuidenhout

Sind de Russen op 24 februari Oekraïne binnenvielen, heeft Tania Lastovetska uit de Theresiastraat vanuit Bezuidenhout dagelijks contact met haar moeder Victoria, vader Nikola en tante Natali in hun belegerde thuisstad Kyiv.

Voor de ouders en tante van Tania Lastovetska is het verlaten van Kyiv nooit een optie geweest. Haar moeder Victoria schrijft: “Wegrennen is geen leven. Ik denk dat je in elke situatie iets kan en moet doen om anderen te helpen. Zo woont er een oude vrouw bij ons in de buurt bij wie wij langs gaan om water te brengen en een praatje te maken, zodat zij niet zo eenzaam is. Veel mensen in Kyiv zijn hun huis kwijt geraakt. Er zijn ook veel verlaten huisdieren. Die proberen wij zo vaak mogelijk voedsel te geven.”

Victoria Lastovetska

Als Kyiv onder vuur ligt, zoeken Victoria en Nikola Lastovetska geen dekking in schuilkelders, maar blijven thuis. “In het begin was dat beangstigend, zeker toen een raket een huis in de buurt trof. Maar ons leger haalt raketten neer en dat geeft ons vertrouwen. In de ondergrondse kunnen mensen terecht die willen schuilen of hun huis kwijt zijn geraakt. Wij proberen zo gewoon mogelijk door te gaan met ons leven. Wel zijn nu veel winkels, apotheken en ziekenhuizen gesloten en werkt het openbaar vervoer maar voor een deel.”

Tania’s tante Natali werk als verpleegster in het grootste kinderziekenhuis van Oekraïne.”Wegens de bombardementen liggen de kinderen in de kelders van het ziekenhuis, met als gevolg dat velen zich slechter voelen. Hun behandeling gaat er wel door. De doktoren hebben de kelders daarvoor aangepast. Wat wel een probleem is, is dat daar niet de zuurstof kan worden toegediend die veel kinderen nodig hebben. Een deel van de kankerpatiëntjes is per bus naar het westen van Oekraïne vervoerd.”

Natali Lastovetska

“Sinds de start van de vijandelijkheden leven de artsen en verplegers in het ziekenhuis, omdat zij niet meer naar huis kunnen gaan. Een echokamer van het ziekenhuis is geraakt door een granaat en er zijn ook problemen met de levering van medicijnen. Het luchtalarm gaat hier vijf, zes keer per dag af. Dat maakt het erg moelijk noodzakelijke behandelingen uit te voeren. De steun die wij krijgen van vrijwilligers is erg welkom.”

In het volgende nummer van Bezuidenhout Nieuws kunt u meer lezen over Tania Lastovetska en haar familie in Kyiv.