Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

HIP Lezing: Huygens, een leven in brieven

6 december 2022 @ 10:00 - 11:00

Over multi-talent Huygens, die in zijn leven waarschijnlijk meer dan 100.000 brieven schreef en ontving.

Constantijn Huygens (1596-1687) was secretaris, raad en rekenmeester van drie prinsen van Oranje, diplomaat en daarnaast ook nog dichter, diplomaat, kunstkenner, componist en musicus. Als een echte homo universalis was hij een van de meest uitgesproken persoonlijkheden van de Hollandse zeventiende eeuw. Hij schreef en ontving in zijn leven waarschijnlijk meer dan 100.000 brieven. Een deel van deze brieven wordt in verschillende archieven bewaard en gedigitaliseerd. Het Huygens Instituut voor Nederlandse geschiedenis doet onderzoek naar deze brieven. Ineke Huysman neemt u aan de hand van de brieven mee langs het imposante netwerk van Huygens. Zij vertelt u over zijn relatie met beroemdheden als de filosoof René Descartes, de ‘eerste’ geleerde vrouw Anna Maria van Schurman, de dichter P.C. Hooft, de architect Pieter Post, de schilder Jacob Jordaens en Amalia van Solms, de vrouw van prins Frederik Hendrik.

Ineke Huysman promoveerde bij de Universiteit van Amsterdam op een biografie over Béatrix de Cusance, hertogin van Lotharingen (1614-1663). Vanaf 1989 is zij werkzaam op het gebied van elektronische bronontsluiting en automatisering.  Momenteel is zij projectmanager bij het Huygens Instituut van de Brieven van Constantijn Huygens, de Brieven van Johan de Witt en de Brieven van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, waarbij de correspondentie wordt gedigitaliseerd en via een database ontsloten.

Na afloop van de lezing kunt u het boek ‘Constantijn Huygens Een leven in brieven’ samengesteld door Ineke Huysman en Ad Leerintveld kopen voor € 25,00 (graag contant betalen).

Reserveren 

Bent u benieuwd? Reserveer dan een plek voor deze lezing.

Gegevens

Datum:
6 december 2022
Tijd:
10:00 - 11:00

Organisator

Bibliotheek Haagse Hout
Telefoon
070 353 75 50
E-mail
haagsehout@bibliotheekdenhaag.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Bibliotheek Haagse Hout
Theresiastraat 195
Den Haag, 2593 AJ Nederland
+ Google Maps
Telefoon
0703537550
Bekijk de site van Locatie