The Rolling Stones in de Theresiastraat-8 Augustus 1964

Wist u dat … ?

Veel interessante onderwerpen in de wijk blijven volstrekt onderbelicht. In deze rubriek willen we die wetenswaardigheden onder uw aandacht brengen. Heeft u zelf zo’n wetenswaardigheid? Mail ons die dan! We zetten hem er zo snel mogelijk bij.

Wist u dat …?
… Wim Sonneveld in 1936 in Bezuidenhout ging wonen, aan de Wilhelminastraat om te werken bij het cabaretgezelschap van Louis Davids. Die had niet genoeg werk en daarom was Sonneveld van 20 september tot 18 december, welgeteld twee maanden, kantoorbediende bij reclamebureau M. Sanders.  Hij is snel daarna naar Amsterdam verhuisd.

Wist u dat …?
… het zand van het beachvolleybalveld (Beabeach) in het Beatrixkwartier afkomstig is uit het tijdelijke stadion in de Hofvijver waar in 2015 de finales van het wereldkampioenschap beachvolleybal is gespeeld (de Nederlanders Nummerdor en Varenhorst verloren er de finale)?

Wist u dat …?
… er in 1940 een transportvliegtuig is neergehaald dat terecht kwam in de Tweede Adelheidstraat (nu Beatrixlaan). Een van de motoren van dat vliegtuig kwam op enkele panden in het Louise de Colignyplein neer. Er bleek in het wrak, naast 16 dode Duitse officieren, een gedetailleerd aanvalsplan (de zogenaamde Von Sponeck-papieren) aanwezig wat er voor gezorgd heeft dat de Nederlanders meer weerstand hebben kunnen bieden en leidde tot de vlucht naar Londen door koningin Wilhelmina.

Wist u dat …?
… u in 1964 zomaar The Rolling Stones in de Theresiastraat had kunnen tegenkomen? Nee? Lees het verhaal hieronder » .

Wist u dat …?
… Faas Wilkes in 1946 voor het eerst op het veld van VUC in het Nederlands elftal debuteerde? Herman Kuiphof daarover: Toen hij de Wondertent van Karel Lotsy van VUC aan de Haagse Schenkkade binnenstapte, om met het Nederlands elftal te trainen en naar Karel Lotsy’s donderrede te luisteren was hij niet erg onder de indruk van diens gezwollen taal. Faas was een nuchtere Rotterdammer. Hij viel op door zijn smaakvolle kleding, wat kort na de Tweede Wereldoorlog niet vanzelfsprekend was, ook niet voor voetballers.

Wist u dat …?
… De Witte Anna (de witte toren naast het Bernhardviacuct) vernoemd is naar de echtgenote van de opbouwwerker Frans van Eijk die zijn energie besteedde aan Bezuidenhout-West?

Wist u dat …?
… Wolfgang Amadeus Mozart met zijn gezin in het jaar 1766 tijdens een bezoek aan Den Haag veel wandelingen heeft gemaakt in het Haagse Bos?

Wist u dat …?
… het Haagse Bos behoort tot de oudste bossen van Nederland? Vroeger strekte dit echte ‘oer’-woud zich uit van ‘s Gravenzande tot voorbij Alkmaar. Holland betekent dan ook letterlijk “Houtland”. Van dat oerbos is niet veel meer over, alleen het Haagse Bos (tussen Malieveld en Wassenaar) en het Haarlemmer Hout. Haagse Bos en Haarlemmer Hout zijn dan ook de oudste bossen van Nederland.

Wist u dat …?
… er na W.O. II werd in de Loudonstraat (Bezuidenhout) een noodkerk gebouwd is voor de gereformeerden. Deze kreeg de naam Maranathakerk. Na de bouw van de Chr. Triumfatorkerk in 1963/64 werd het weer afgebroken.

Wist u dat …?
… de Nederlands Hervormde kerk in Stolwijk gebouwd is met stenen afkomstig van de door het bombardement verwoeste huizen uit Bezuidenhout? En ook het katholieke kerkje in Marlot is gebouwd van puin van huizen uit het Bezuidenhout (met dank aan de heer Visser).

Wist u dat …?
… society-schilder Antoon van Welie (1866-1956) in Bezuidenhout woonde? In zijn tijd was Van Welie een beroemd portetschilder, die portetten maakte van o.a. Yvette Guilbert, Sarah Bernhardt, Willem Kloos en de pausen Pius X en Benedictus XV.
In WO II ging door het bombardement van 3 maart 1945, een deel van zijn werk verloren.

Wist u dat …?
… ADO twee seizoenen (1947-1948) lang haar thuiswedstrijden bij VUC aan de Schenkkade heeft gespeeld. Het hoofdterrein van het Zuiderpark(sport)park wordt grondig gerenoveerd. Op 30 september 1947 speelt ADO de eerste lichtwedstrijd in haar bestaan.

Wist u dat …?
… Laurentius Nicolaas Deckers (1883-1978), politicus en minister van Defensie en Landbouw in diverse kabinetten Colijn, in de wijk woonde? Zijn huis werd bij het bombardement van 3 maart 1945 verwoest.

Wist u dat …?
… de tramhalte Ternoot ooit de duurste tramhalte van Nederland is geweest?

Wist u dat …?
… de schrijver van de Bob Evers boeken (Willy van der Heide (pseudoniem van W.H.M. van den Hout)) in de oorlog in Bezuidenhout heeft gewoond? Hij woonde aan de Eerste van den Boschstraat 11 en later aan de Van Imhoffstraat 31.

Wist u dat …?
…op de monumentale begraafplaats aan de Parkweg in Voorburg het massagraf ligt waar mensen zijn begraven die tijdens het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag in de Tweede Wereldoorlog stierven?

Wist u dat …?
…uit onderzoeken bij de Enschede-ramp volgens berekeningen de energie die bij de laatste zware explosie vrijkwam ongeveer 75 Giga Joule bedroeg, wat ruwweg overeenkomt met een detonatie van 17,5 ton TNT, hetgeen weer vergelijkbaar is met het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog (aldus een van de onderzoekers).

Wist u dat …?
… Bezuidenhout in 1963 de eerste wijk in Nederland was met een (experimentele) kabel?  

Wist u dat …? 
… er een aantal bekende schrijvers in het Bezuidenhout hebben gewoond? Jacob Oudshoorn woonde aan de Laan van NOI en later aan het Imhoffplein, alwaar ook E du Perron woonde. Ferdinand Bordewijk woonde aan de 1ste Van den Boschstraat. De Rotterdams dichter, zanger en illustrator Koos Speenhoff kwam om tijdens het bombardement van 3 maart 1945. Van de schrijver Cees Noteboom kwam de vader om bij het bombardement. Otto Willem de Nobel, koordirigent en componist, woonde in de Adelheidstraat. Veel van zijn bezittingen gingen verloren tijdens het bombardement. 
 
Wist u dat …? 
… Bordewijk van ca 1928 tot het bombardement woonde aan de 2e vd Boschstraat nr 36 (nu de straat dwars door het LNV-complex heen. Hij schreef daar zijn belangrijkste werken. Hij heeft overigens vanaf 1904 tot 1945 in het Bezuidenhout gewoond op in totaal zo;n 5 adressen waarvan alleen Schenkkade 219 en Laan van NOI 214 nog bestaan (zie verder José Buschman: Den Haag, stad, boordevol Bordewijk, met dank aan meneer Gülcher) 
 
Wist u dat …? 
…in een van de Portland-romans van Martin Koomen, diens assistent op een missie terug in het bezette Nederland tijdelijk zijn intrek neemt in het Bezuidenhout? (Met dank aan meneer Gülcher) 
 
Wist u dat …? 
… naast de genoemde schrijvers er heel wat bekende Nederlanders zijn die in het Bezuidenhout hebben gewoond en met name hun jeugd er hebben doorgebracht zoals Roel van Duijn, Henk van der Meyden, Connie Stuart, Bart Chabot, oud-burgemeester Hans Ouwerkerk van Groningen en Almere, Paul Verhoeven, Paul van Vliet en Richard Krajicek? (Met dank aan o.a. meneer Gülcher) 
 
Wist u dat …? 
… er aan het begin van de 20ste eeuw de wedstrijd ‘Dwars door Den Haag’ werd gelopen, een estafetteloop met de Statenlaan als beginpunt en de ingang van het oude VUC-terrein aan de Schenkkade als finish. 
 
Wist u dat …? 
… voor de bouw van het Centrecourt (beatrixkwartier) meer dan 1,5 miljoen bakstenen zijn gebruikt? Door deze enorme hoveelheid en de grote hoogte van het gebouw heeft dat zeer specifieke deskundigheid van de metselaars vereist. 
 
Wist u dat …? 
… Vincent van Gogh van 1881 tot 1883 in Bezuidenhout (aan de Schenkweg, thans Hendrick Hamelstraat) woonde? Een plaquette aan de muur van een van de woningen en het naar hem vernoemde veldje doen daar nog aan herinneren.  
 
Wist u dat …? 
… voetbalvereniging VUC in de jaren ’30 als (een van) de eerste in Europa kunstverlichting op haar velden aan de Schenkkade (ter hoogte van de Amalia van Solmsstraat) had? Het Nederlands elftal maakte daar regelmatig ter voorbereiding op interlands gebruik van. 
 
Wist u dat…?
The Rolling Stones in de Theresiastraat waren…

The Rolling Stones in de Theresiastraat-8 Augustus 1964

The Rolling Stones in de Theresiastraat

8 Augustus 1964

Zaterdagmorgen 8 augustus 1964 arriveren The Rolling Stones om 5 voor half 11 met een vliegtuig van de BEA op Schiphol. De groep is door Paul Acket van het maandblad Muziek Express naar Nederland gehaald voor een concert in het Kurhaus in Scheveningen. Op Schiphol geven The Rolling Stones een korte persconferentie. Daarna gaat het gezelschap, onder toezicht van Paul Acket naar hotel Terminus in Den Haag. In de Theresiastraat, waar het kantoor van Acket is, worden foto’s van The Rolling Stones gemaakt met een opengeslagen Muziek Expres in hun handen. In het Kurhaus begint op 8 uur het voorprogramma met Trix and The Paramounts, bandparodist André van Duin, Ritchie Clark & The Ricochets, het duo The Telstars en The Fouryo;’s. Zij worden aangekondigd door Jos Brink. Het publiek wil echter niets anders dan The Rolling Stones zien. Vooral The Telstars en The Fouryo’s worden met boe-geroep ontvangen. Een filmploeg van TV-Noordzee, dat net met uitzenden vanaf het REM-eiland is begonnen, verhoogt met felle filmlampen de onrust in de zaal. Om negen uur is het pauze. Er sneuvelen enkele ruiten. Wanneer Bill Wyman achter het gordijn zijn basgitaar staat te stemmen, stormt het publiek naar voren. Jos Brink kondigt vier Rolling Stones aan. Een blunder die niet wordt gewaardeerd. Het optreden begint met Beautiful Delilah, gevolgd door Walking The Dog. De fans zijn niet in de hand te houden. Het microfoonsnoer van Mick Jagger wordt kapot getrokken en is niet meer te horen. Inmiddels trapt de knokploeg van Paul Acket wild om zich heen. De politie doet zijn best om het podium vrij van fans te houden.
Tijdens het tweede nummer, Hi Heel Sneakers, vliegen de eerste leuningen en stoelzittingen door de lucht. Bij het derde nummer, Susie Q, weet Joost den Draayer een Veronica-microfoon onder de neus van Mick Jagger te duwen. Op de vraag ‘Have you ever seen something like this?’ zegt Mick alleen maar ‘No!’. Als het publiek niet meer is te houden, wordt de stroom op het podium uitgeschakeld. The Rolling Stones doden de tijd met het spelen van een akoestische versie van Not Fade Away. Om kwart voor tien beëindigt de politie het eerste concert van The Rolling Stones in Nederland. De volgende dag zijn zij alweer op weg naar Manchester voor het volgende optreden.

De Rolling Stones voor het kantoor van impresario en uitgever van popblad Muziek Expres Paul Acket, Theresiastraat 59-63, gemaakt op 8 augustus 1964. Het pand van Paul Acket bestaat niet meer, maar stond ongeveer op de plek waar Bergshoeff Bedden tot voor kort heeft gezeten. In de spiegeling van het raam kan men nog het pand zien van het huidige naaiatelier Gholam, Theresiastraat 22.

Met dank aan Jos van Tegelen (Spaarwaterstraat)

Een Bezuidenhout site