Video’s

Op deze pagina vindt u beelden van het bombardement en interviews met overlevenden. Helemaal onderaan deze pagina staat een opname van een huwelijksplechtigheid in Bezuidenhout van mei 1942.
Sommige opnamen starten vanzelf, anderen dient u zelf te starten.

* Terugblik van de Herdenking Bombardement Bezuidenhout (4 maart 2018)
De stadstelevisiejournaal Haagse Dingen heeft een videoverslag gemaakt van de Herdenking van het bombardement op Bezuidenhout van 3 maart 1945 op zondag 4 maart 2018, In dit verslag is een impressie te zien van de herdenkingsdienst met daarin de toespraak van Hans Ouwerkerk (te lezen op www.bb45.nl) en de kranslegging bij het beeld van Juliana van Stolberg.

*  Terugblik op bombardement Bezuidenhout: ‘Mijn zusjes gilden heel hard’ (Omroep West, 26 februari 2016)
Het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag is op 3 maart 71 jaar geleden. Alie Henkelman-Groen is in 1945 bijna dertien jaar en heeft twee zusjes en een babybroertje. Marielle Bakker van Omroep West gaat met haar naar de Adelheidstraat, waar ze in de oorlog woonde en legt haar verhaal van het bombardement vast.

Alie Henkelman-Groen met twee zusjes en broertje (1945)
* Boven het maaiveld; interview met Hans Ouwerkerk (RTV Noord, 23 maart 2014)
Cunera van Selm praat in Boven het Maaiveld met oud-burgemeester van Groningen Hans Ouwerkerk. Ouwerkerk was in de jaren 90 bijna zeven jaar burgemeester van de stad. De heer Ouwerkerk is geboren in Bezuidenhout en vertelt aan het begin van het interview uitgebreid zijn belevenissen als jonge jongen over het bombardement op Bezuidenhout. Zijn verhaal (en van vele anderen) is ook te lezen op de website van de Stichting Oorlogsverhalen.

* James Bond in Den Haag; het bombardement op het Bezuidenhout (RTV West, 13 februari 2013)
In een mystieke omgeving bespreken presentator Fred Zuiderwijk en schrijver Tomas Ross indrukwekkende complottheorieën uit de Haagse historie. Aflevering 3: Bombardement Bezuidenhout, 3 maart 1945.
Op de stralende ochtend van de 3e maart vlogen 56 geallieerde bommenwerpers vanuit Frankrijk en België naar Den Haag om Duitse installaties van V-2 raketten in het Haagse Bos uit te schakelen. Om 09.00 lieten ze de eerste bommen los, maar op het drukke en dicht bewoonde Bezuidenhout, naast het Haagse Bos. De hel brak los, 550 doden, 250 gewonden, de wijk in brand en in puin. Hoe kon het? Geallieerde vliegers die daar meer hadden gevlogen, met helder weer en goed zicht, op lage hoogte van waar je met het blote oog dat groene Haagse Bos en zeker ook een grote woonwijk kan zien. Toch werd als verklaring gegeven dat ze het niet hadden gezien maar dat een navigator de kaart van het doel op zijn kop had gehouden! Dan nog ! Pas later kwam naar buiten dat m.n. Winston Churchill maar ook de Nederlandse regering in Londen beangst waren voor een sterke communistische verzetsgroep in het Bezuidenhout – de angst voor een “rode coup” na de bevrijding was groot, met belangrijke communistische groepen in de Zaanstreek, Twente, Amsterdam en dus ook in Den Haag – bovendien naderden de Russen Berlijn. Net als bij het verschrikkelijke bombardement op Dresden, zou Churchill rücksichtslos “een waarschuwing” hebben willen geven. Overigens werd ook het Korte Voorhout gebombardeerd waarbij Hotel Paulez waar Mata Hari dertig jaar eerder met haar spionnen sprak, in de as werd gelegd.

* Haagse Iconen met Chiem van Houweninge (RTV West, 22 juli 2008)
In deze aflevering maakt Fred een historische reis langs de plekken van schrijver en acteur, Chiem van Houweninge. Hij werd bekend door o.a. zijn scripts van Zeg ‘ns Aaa, Oppassen en Luifel en Luifel, maar ook schreef hij meerdere script voor de Duitse serie Tatort, waar hij ook de rol van commissaris Hänschen vertolkte. Chiem van Houweninge werd in 1940 geboren in Den Haag aan de Adelheidstraat, waar hij als klein jongetje maar net wist te ontsnappen aan het bombardement op het Bezuidenhout. (Film is tijdelijk niet beschikbaar, nov.2017)
* Mevrouw Crasborn (Omroep West, maart 2011)
Adriaan van de Hoeven interviewt mevrouw Crasborn die tijdens het bombardement 15 jaar oud was.

 * Levensdoumentaire van Gerard van Min (Carolien Oosterhoff, 2011)
Caroline Oosterhoff legt het verhaal vast van de heer Gerard van Min over het bombardement op Bezuidenhout en hoe dit zijn leven veranderde.  Dit is gedaan in het kader van Levensdocumentaire. 
Video via Vimeo: Gerard van Min verhaal from Carolien Oosterhoff. 

* Haagse Herinneringen en bombardement Bezuidenhout (Bibliotheek Den Haag, 2008)
Klik ook hier voor korte video-opnames van getuigen op site van Haagse Herinneringen

* Onvoltooid verleden tijd (OVT), het Spoor Terug: Bombardement op Bezuidenhout (VPRO, 2004)
Radiouitzending. Samenstelling: Michal Citroen en Paul Schulten. VPRO, 2004. Het Spoor Terug: bombardement op Bezuidenhout

* Het Bombardement (Stichting 3 maart 45-95, 1995)
In deze documentaire beelden van de vernietiging en getuigenissen van slachtoffers. De video is 45 Mb groot en duurt ruim 17 minuten. Hij is in 1995 gemaakt in opdracht van de Stichting 3 maart 1945. Druk op de play-knop om de film te starten.

* Bombardement Bezuidenhout
Een kort documentaire van ca 2.5 minuten. Hierin zitten o.a. beelden van filmer Rudy Horndekker die kort na het bombardement de aangeslagen Bezuidenhouters naar Voorburg filmde. En de beelden van een Amerikaanse filmploeg over de verwoesting van de wijk Bezuidenhout direct na de bevrijding in mei 1945 via een zeldzame kleurenfilm. (gepubliceerd op YouTube in 2008)

* Den Haag na de bombardementen (Polygoon)

Nieuwsberichten over 1) Bombardement van de geallieerden 1944 en 2) Geschonden residentie 1945
* Huwelijk in de Haagse wijk Bezuidenhout (mei 1942)
Huwelijk tussen E.J. Cremer Eindhoven en H.E.I.H. Koopmann te Den Haag op 2 mei 1942. U ziet beelden van het toen nog bestaande Juliana van Stolbergplein en de 2de Emmastraat. Deze straten zijn op 3 maart 1945 door het bombardement van de geallieerden volledig verwoest.