Dhr. Bob ?

Brief aan Wim Bor dd 7 maart 1945

Klik hier voor meer informatie over Wim Bor.

En dan hebben de Hagenaars nog zulke vreselijke bombardementen mee te maken. De V1 en V2 valt daar veel terug in de omgeving van de startplaatsen. ’s Nachts schrik je minstens 8 keer wakker van het donderen bij het afschieten. En nu deze week heeft den Haag zware bombardementen te verduren gehad van de geallieerden.

Verleden week donderdag was Nel naar den Haag gegaan. ’s Morgens gaat ze over de L.v.N.O. Indie naar Oom Cor. Alles was daar toen nog in orde. En toen ze ’s middags er weer langs kwam, was het gedeelte tusschen de Theresiastraat en de Schenkkade een groote ruine. Wat het doel van deze bombardementen is, kan men slechts gissen. De een zegt, dat er een landing op komst is, de ander zegt, dat het tegen de startbanen van de V1 is, die in het Haagsche Bosch moeten liggen. Vrijdag zijn ze weer een beetje erger terug gekomen, en Zaterdag- ochtend nog even dunnetjes over. Gevolg: Wilhelminakerk afgebrand. R.K.Kerk tegenover het V.U.C stadion afgebrand,om kort te gaan, het heele Bezuidenhoutkwartier tusschen Bezuidenhout, Carel Reinierkade, Schenkkade en Schenkweg heeft zwaar te lijden gehad. Heele huizenblokken zijn door de sterke wind afgebrand, vooral langs de Juliana van Stolberglaan. Het moet zo ongeveer te vergelijken zijn geweest met de brand van R’dam in 1940. Verder: Princesse-Schouwburg en nog andere groote gebouwen op het Voorhout afgebrand. Ook het Binnenhof met de Ridderzalen moet in de fik hebben gestaan. Op die manier zal er niet veel van het mooie Haagje overblijven, Wim.

Hier is nog een overzicht van de bombardementen op het Bezuidenhout. Zoals je ziet, 3 Kerken, de Carpentierstr. zo goed als heelemaal. L.v.No.Indie ook veel. Fiolet z’n woning (bij a) ook verbrand. Adelheidstr.zo goed als helemaal. Achter Heijderijck. Er moeten 30.000 menschen dakloos zijn. De groene plekjes zijn pleinen. Kun je er uit wijs worden? Ik heb het zo maar gauw even opgekrabbeld. Waarschijnlijk is het nog erger.

In ieder geval geen ruit meer heel. Erg he. Dag Wim. Hou je taai hoor.

Bob.