Dhr. Van Berge Henegouwen

Mijn jeugd in het Bezuidenhout
Ik ben geboren op 28 februari 1945 in het West-Einde ziekenhuis. Mijn ouders woonden in de Merkusstraat. Toen na 3 dagen het Bezuidenhout werd gebombardeerd dacht mijn moeder dat zij een jonge weduwe (22 jaar) met baby was geworden, die angst zorgde ervoor dat de moedermelk verdwenen was. Mijn vader was immers thuis achtergebleven en zou het bombardement wel niet overleefd hebben.

Dat had hij wel, maar dat wist zij toen nog niet. Mijn ouderlijk huis stond nog fier overeind, slechts een deel van de bebouwing aan de Merkusstraat was verdwenen. Wij hebben daar, totdat we begin 1958 naar ‘s-Hertogenbosch verhuisden, met veel plezier gewoond. Mijn opa en oma woonden ook in het Bezuidenhout aan het Charlotte de Bourbonplein, omdat zij het voor mijn vader gevaarlijk vonden om alleen thuis in de Merkusstraat te blijven (want in dat gedeelte van het Bezuidenhout vielen dagelijks bommen) hebben zij hem overgehaald bij hen in huis te komen.

Toen zat hij wel middenin het bombardement, doordat er een vreselijk harde wind stond sloegen de vlammen over en moest de familie vluchten en verloren ze hun huis en inboedel, maar gelukkig heeft het hele gezin, opa en oma zijn broer en 3 zussen woonden nog thuis, het overleefd. Later woonden opa en oma schuin tegenover ons in de Merkusstraat. Ik ging van 1948 tot 1951 naar de St. Jozef kleuterschool op de hoek van de Bezuidenhoutseweg en de Gerard Reijnststraat, we werden op De Silleplein opgehaald en gingen in een rijtje naar school. Van 1951 tot 1957 ging ik naar de St. Aloysiusschool aan de Rooseboomstraat, eerst te voet, later op de fiets via de Stuyvesantstraat en langs de speeltuin (zie ook https://www.schoolbank.nl ).

Fietsen heb ik geleerd in het Haagse Bos op een klein blauw fietsje dat gehuurd werd bij de fietsenmaker (Bronkhorst?) op de hoek van de Merkusstraat en Altingstraat. Spelen in de puin verderop in Merkusstraat en op andere gedeelten van de wijk die in puin lagen. Ik heb nog eens een stuk glas weggegooid wat een behoorlijke jaap in mijn rechter middelvinger veroorzaakte. Eerst teruglopen naar mijn moeder en toen naar dokter Lindner aan de Bezuidenhoutseweg, die met 3 krammetjes de wond sloot.

Peter van Berge Henegouwen