Verhalen

Herinneringen van mensen die het bombardement hebben meegemaakt

Links van deze tekst ziet u knoppen naar pagina’s vol met getuigenverslagen van het bombardement van 3 maart 1945. Deze verhalen hebben wij ontvangen van ooggetuigen zelf of families van hen. De inhoud van de teksten hebben we een op een overgenomen; de historische correctheid van het verhaal ligt bij de aanbieder.

Heeft u zelf ook herinneringen die u met bezoekers van deze pagina’s wilt delen? Stuur dan een mail naar 3maart45@bezuidenhout.nl. Foto’s of filmpjes mogen ook.

We creëren hiermee voor alle generaties een kleine maar uiterst waardevolle bijdrage aan het besef dat zoiets nooit meer zou mogen gebeuren. Een klein digitaal museum dus.

Bij de herdenking in 2017 deelden ooggetuigen hun belevenissen van het bombardement op 3 maart 1945 met de Stichting. We hebben deze korte verhalen opgeschreven: 2017_3maart45_BB45_herdenking-korteverhalenooggetuigen.

Op de herdenkingsdag in 2018 vertelde Hans Ouwerkerk hoe hij als 3-jarige jongen met zijn ouders en zusje vluchtte tijdens het bombardement. Hij verloor hierbij zijn vader en hield blijvend letsel over aan een bomscherf: Herinnering Ouwerkerk
De burgemeesters legden een krans samen met (voormalige) bewoners van Bezuidenhout die het bombardement hebben meegemaakt: Verhalen overlevenden_kransleggers
Wim Mertens deelde de ontdekkingen die hij deed van zijn schoonmoeder Threes Mulder en andere verzetsstrijders in Bezuidenhout: Toespraak Mertens. In zijn boek De Tweede Compagnie heeft hij de verzetsverhalen uit de Tweede Wereldoorlog van de Tweede Compagnie van de Binnenlandse Strijdkrachten van Den Haag vastgelegd.