Mevr. Van Zon

24 oktober 2006: Schaapherder in de Theresiastraat
Vanaf m’n ongeveer 4-jarige leeftijd woonden mijn ouders, broer en ik in de Theresiastraat, hoek Carpentierstraat. Mijn ouders dreven daar een tabakszaak. De lagere school was in de Stuyvesantstraat. Het gebouw was verdeeld in een openbare school en een Katholieke jongenslagere school. Na 6 jaar lagere school wenkte de MULO aan de Van der Parrastraat en mijn oudere broer bezocht in die tijd de HBS aan de 3de Van der Boschstraat. Deze periode besloeg dus de tijd vóór de Tweede Wereldoorlog en tijdens deze oorlog.

De bommen vernietigden zowel de woning van mijn grootmoeder in de Carpentierstraat als twee dagen later de voltreffer op mijn ouderlijk huis. Drie maanden later bewoonden wij een zeer beschadigd huis over de Laan van Nieuw-Oostindië heen, maar weer in de Theresiastraat. Over deze periode wil ik het verder niet hebben.
Het gaat over een gebeurtenis na de bevrijding in 1945/46 (?) en ik hoop dat een oude Bezuidenhouter mij verder kan helpen. Op een dag in de lente of begin zomer dwaalde over het kapotte wegdek van de Theresiastraat langs de nog niet geheel opgeruimde ruines van de huizen een herder met een kudde schapen. Het was een absurd tafereel. Maar ook hoopgevend.

Na al die jaren vraag ik mij nu pas af waar deze kudde met herder vandaan kwam en waar hij heen ging en of alles goed gegaan is. Weet iemand hoe het afgelopen is?

Met vriendelijke groet,
J.P. van Zon-Gotzsch