Herinneren aan 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis. De Stichting 3 maart ’45 zet zich in voor blijvende aandacht voor deze ramp en haar vele slachtoffers. Daarbij willen we vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag.
Jaarlijks organiseren wij rond 3 maart een officiële herdenking van het bombardement op Bezuidenhout.
Dit doen we samen met mensen die het bombardement hebben meegemaakt en de ramp hebben overleefd,  wijkbewoners en Haagse organisaties. Ook vertellen we het verhaal met een wandelroute ‘Wandelen door historie van Bezuidenhout’ met foto’s, filmpjes en verhalen van het straatbeeld van voor én na het bombardement. Informatie over de wandelroute kunt u vinden op www.BB45.nl, ook met speciale informatie en quiz voor kinderen. The historical walking tour BB45 is now available in English.

Welkom op de website van de Stichting 3 maart ’45

NIEUWS:

Verhalentafel 3 maart ’45: VLUCHTEN VOOR DE BOMMEN (vanaf september – november 2018)
Dit najaar organiseert de Stichting 3 maart ’45 samen met de Bibliotheek Den Haag/Haagse Hout en Voorburg en de de Haagse erfgoedpartners een speciale verhalentafel over een bijzonder onderdeel van het bombardement: vluchten voor de bommen.
Bij het bombardement van 3 maart ’45 op Bezuidenhout zijn vele wijkbewoners gevlucht naar buiten de wijk. Vanwege de afzetting van de Atlantikwall richting Benoordenhout en grote brandhaarden in de wijk zijn vele mensen – al dan niet gewond – richting Voorburg, Laakhaven en centrum van Den Haag en verder gelopen, op zoek naar een veilig huis weg van de rampplek. Daar aangekomen heeft de lokale bevolking en hulpverleners de geschokte en ontheemde Bezuidenhouters opgevangen; velen voor langere tijd. Vele ooggetuigen van die nu nog leven hebben deze vluchtgang en opvang van 73 jaar geleden meegemaakt. Deze verhalen willen we vastleggen voor de volgende generatie.

Ooggetuigen leggen hun verhaal over ‘vluchten voor de bommen’ vast voor de toekomst (Foto: Stichting 3 maart ’45)

Vanaf 25 september 2018 is een groep ooggetuigen van het bombardement van 3 maart 1945, samen met hulp van professionals,  aan de slag om hun herinneringen vast te leggen in een kort verhaal, geïllustreerd met persoonlijke foto’s, voorwerpen en documenten. Onderdeel van het programma is een bezoek aan de herinneringslocaties van de deelnemers. Van het geheel wordt een Digi-Tale gemaakt, een heel kort filmpje. Deze filmpjes gaan we in maart 2019 in de Bibliotheek Haagse Hout (Theresiastraat 195) vertonen aan het brede publiek (datum volgt nog). U bent van harte welkom.
Meer informatie over het programma leest u op de website van de bibliotheek: www.bibliotheekdenhaag.nl/Artikelen/Verhalentafel-3-maart-45-Vluchten-voor-de-bommen.htm 

TERUGBLIK:

Tentoonstelling brandweerwagens bombardement Bezuidenhout op 112-dag Haaglanden (23 augustus 2018)
Op donderdag 23 augustus 2018 vond het evenement 112-dag Haaglanden in het Zuiderpark plaats. Op deze dag gaven de brandweer, politie en ambulance een kijkje in hun wereld.
Een van de grootste stadsbranden van Den Haag en omstreken vond plaats op 3 maart 1945 bij het bombardement van Bezuidenhout. Tijdens de 112-dag was er een tentoonstelling over die verwoestende branden. De tentoonstelling vertelde niet alleen het verhaal van de impact van de bommen en de inzet van de brandweer. Heel bijzonder is dat vier antieke brandweerwagens getoond worden die in 1945 in het Bezuidenhout meegeholpen hebben met de bluswerkzaamheden.  De tentoonstelling is ingericht door Stichting 3 maart ’45 en Stichting Historisch Brandweermaterieel Haaglanden.  Enkele verhalen van de brandweer in die tijd zijn te lezen op onze website.

De tentoonstelling is een samenwerking van Stichting 3 maart ’45 en Stichting Historisch Brandweermateriaal Haaglanden. Zij hebben ook een maquette van de brandweerkazerne Theresiastraat uit 1945 in ere hersteld. [foto’s Stichting 3 maart ‘45]
Deze brandweerwagens hebben geholpen met blussen van de brand na het bombardement op Bezuidenhout op 3 maart 1945, o.a. Ahrens Fox nummer 6 uit Rotterdam en wagens uit Voorschoten en Wateringen. [foto’s Stichting 3 maart ’45]
Druk bezochte wandeling door historie Bezuidenhout en Haagse Bos tijdens Pareldag en Bunkerdag (9 juni 2018)
Afgelopen 9 juni stond de wijk Bezuidenhout in het teken van ‘Parels van Bezuidenhout’ en was het nationale Bunkerdag met bezoek van locaties van de Atlantikwall uit WOII. Deze Duitse verdedigingslinie liep ook door het Haagse Bos.  Tijdens de wandeling van de Stichting waren vele bezoekers verrast door wat er in het Bos aan oorlogssporen nog zichtbaar waren en wat zich afspeelden ruim 73 jaar geleden in de wijk.

Het verhaal van bombardement van 3 maart 1945 en bunkers in Haagse Bos is voor velen onbekend (foto Stichting 3 maart ’45)

Overige activiteiten: 
Naast de herdenking is de Stichting 3 maart ’45 aanwezig op Haagse historische evenementen om het verhaal van het bombardement Bezuidenhout aan de stad te vertellen.  Een verslag van deze activiteiten is te lezen bij ‘Nieuws‘.

Waardige herdenking samen met mensen die het bombardement hebben overleefd (maart 2018)
Afgelopen zondag 4 maart 2018 stonden we samen met honderden mensen stil bij de slachtoffers van het bombardement van 3 maart 1945. Tijdens de herdenking legden overlevenden samen met de burgemeesters een krans. In de herdenkingsdienst en bij het concert werden verhalen verteld van de gebeurtenissen van die bewust zaterdag, nu 73 jaar geleden.  Hans Ouwerkerk was 3 jaar toen hij samen met zijn ouders en zusje in Bezuidenhout de ramp heeft meegemaakt. Wim Mertens vertelde van de belevenissen van diverse wijkbewoners die destijds in het verzet waren, in het bijzonder op de tijd dat het bombardement plaatsvond. Een verslag met foto’s, video en de toespraken van de herdenking is bij ‘Nieuws‘, bij ‘Video’s‘ en op www.bb45.nl (Hans Ouwerkerk en Wim Mertens) beschikbaar.
De Stichting 3 maart ’45 dankt u allen van harte dat u aanwezig was bij deze bijzondere herdenking. In het bijzonder willen we de mensen bedanken die op de dag zelf een waardevolle bijdrage hebben geleverd: de Scouting Haagse Hout, Stadsdeelkantoor Haagse Hout, Korfbalvereniging GKV, de Wijkbus Bezuidenhout, de Christus Triumfatorkerk en de Bezuidenhoutse kerken, Koninklijk Conservatorium, Bloemenhuis De Narcis, en de Politie Haaglanden. En met naam: Hans Ouwerkerk (toespraak), Karin Krens (omroeper), Wim Mertens (toespraak), J.P.  van Dorp (buschauffeur) en de kransleggers dhr.  Mooijman, mevr. Rutten-Keijzer, mevr. Soeters en mevr.  De Berk-Soeters.

Kranslegging herdenking Bombardement Bezuidenhout 2018 (foto: Koen de Lange)

Nieuwsbrief Stichting 3 maart ’45
Wij houden u op de hoogte van onze activiteiten met een digitale nieuwsbrief.  De laatst uitgebrachte nieuwsbrief staat onder ‘Nieuws‘. U kunt zich aanmelden via de link onderaan de nieuwsbrief of door een e-mail aan ons te sturen.

Meer nieuwsberichten: zie ‘Nieuws

De volgende herdenking is op zondag 3 maart 2019

****************************************************
Dit is een uitgave van de Stichting 3 maart ’45.
Secretariaat: Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
e-mail: 3maart45@bezuidenhout.nl
telefoonnummer: 06-15284173

Op deze website kunt u verhalen en artikelen lezen en foto- en filmmateriaal zien van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de jaarlijkse herdenking. Ook is een lijst met slachtoffers opgenomen. De Stichting streeft er naar de informatie zo juist mogelijk weer te geven. Mocht u aanvullingen hebben, dan vernemen wij die graag.

Het Bombardement in filmbeeld
In deze documentaire beelden van de vernietiging en getuigenissen van slachtoffers. De video  duurt ruim 17 minuten. De film is in 1995 gemaakt in opdracht van de Stichting 3 maart ’45. Druk op de play knop om de film te starten. Meer video’s met interviews kunt u op onze website zien bij Video’s.