Herinneren aan 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis. Stichting 3 maart ’45 zet zich in voor blijvende aandacht voor deze ramp en haar vele slachtoffers. Daarbij willen we vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag.
Jaarlijks organiseren wij rond 3 maart een officiële herdenking van het bombardement op Bezuidenhout.
Dit doen we samen met mensen die het bombardement hebben meegemaakt en de ramp hebben overleefd,  wijkbewoners en Haagse organisaties. Ook vertellen we het verhaal met een wandelroute ‘Wandelen door historie van Bezuidenhout’ met foto’s, filmpjes en verhalen van het straatbeeld van voor én na het bombardement. Informatie over de wandelroute kunt u vinden op www.BB45.nl, ook met speciale informatie en quiz voor kinderen. The historical walking tour BB45 is now available in English.

Welkom op de website van de Stichting 3 maart ’45

NIEUWS:

Kaarsjes eerbetoon oorlogsslachtoffers Algemene Begraafplaats Kerkoflaan (24 december 2019)
Jaarlijks wordt op 24 december (dag voor Kerstmis) op ruim 210 begraafplaatsen in Nederland een eerbetoon met lichtjes gebracht aan de slachtoffers van oorlogsgeweld. In Den Haag zijn diverse begraafplaatsen met oorlogsslachtoffers. Op de Algemene begraafplaats aan de Kerkhoflaan (nr. 12) liggen naast militairen in het Militaire Erehof, omgekomen bij de Slag om de Residentie in 1940, ook slachtoffers van het bombardement op Bezuidenhout uit 1945 en graven van oorlogsslachtoffers als oud minister-president Colijn.
Dinsdag 24 december 2019 is een ieder welkom vanaf 15.30 uur in de ontvangstruimte van de begraafplaats. Om 16.00 uur wordt gezamenlijk ongeveer ene uur rondgelopen over de begraafplaats en stil gestaan bij de graven van personen die door de Oorlogsgravenstichting als oorlogsslachtoffer (of slachtoffer van oorlog) worden genoemd. Bij ieder graf wordt verteld wie  begraven ligt en wat zijn/haar geschiedenis is. Voorts zal een van de aanwezige jongere worden gevraagd een kaars te ontsteken.
De organisatie van dit eerbetoon is bij de Stichting Militaire Erehof ‘s-Gravenhage.  Wij nodigen u graag uit hierbij aan te sluiten.

 

Herdenking 2020:
“De herinnering blijft … Bezuidenhout 3 maart 1945”

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de wijk Bezuidenhout werd opgeschrikt door het grote bombardement. In 2020 staan we hier (wederom) uitgebreid bij stil met een speciaal programma.  Naast de herdenking zijn er diverse andere activiteiten  waarin het verhaal van het bombardement en de opvang en hulpverlening na de ramp centraal staan. Enkele onderdelen van het (voorlopige) programma zijn:

 

 • Herdenking Bombardement Bezuidenhout: de herdenking vindt plaats op de rampdag zelf: dinsdag 3 maart 2020
  12.00 uur: Herdenking gebed vooraf: Cross of Nails in Bezuidenhout (Bezuidenhoutse kerken, Christus Triumfatorkerk, Juliana van Stolberglaan 157)
  – 13.30 uur:  Herdenking ceremonie met kranslegging (monument Juliana van Stolberg, Koningin Marialaan)
  – 14.45 uur: Ontmoeting (ROC Mondriaan Horeca, Koningin Marialaan 9, einde 16.30 uur).

En verder op het programma in 2020:

 • BB45-tentoonstelling ‘De herinnering blijft … Bezuidenhout 3 maart 1945’ waarin het verhaal van het bombardement en de opvang en hulpverlening na de ramp centraal staan (Stichting 3 maart ’45, 19 februari – 3 april 2020, MN-expositieruimte, Prinses Beatrixlaan 15).
 • Kunstroute 2020 : ’Op weg naar Bevrijding,  editie: Bezuidenhout 3 maart 1945′ (Kunsten in de Kamer, vrijdag 20 en zaterdag 21 maart 2020, start vanaf BB45-tentoonstelling in MN-expositieruimte).
 • Herdenkingsboek over 75 jaar herdenkingen van 1945-2020 en het werk van 25 jaar van de Stichting 3 maart ’45 (najaar 2020).

Samen met andere stadsorganisaties vertellen we het 3 maart-verhaal:

 • Lezing ‘Boodschap aan de Bevolking’– Het bombardement op het Bezuidenhout door Carlo Tinschert (Bibliotheek Den Haag & Haags Gemeentearchief,  donderdag 12 maart 2020 in Centrale Bibliotheek).
 • Lezing ‘Ferdinand Bordewijk’ door Niels Klinkenberg, secretaris Bordewijk Genootschap (Gilde Sprekershoek, –programma 2019-2020, zondag 29 maart 2020 in Wijkcentrum Essesteijn Voorburg).

We houden u  op de hoogte via deze website en onze nieuwsbrief.

Helpt u mee met delen van persoonlijke attributen, foto’s en verhalen
De invulling van het programma maken we graag met u allen, zodat het een gedenkwaardig moment voor iedereen is. Uw hulp is van harte welkom! Heeft u verhalen of foto’s van de opvang en hulpverlening na het bombardement of van de herdenkingen? Of wilt u op een andere manier bijdragen aan de 75-jarige herdenking in 2020? Of de nieuwsbrief ontvangen? Neem dan contact met ons op: 3maart45@bezuidenhout.nl.

TERUGBLIK:

Boswachter Jenny van Leeuwen op tijdreis door het Haagse Bos (foto: Staatsbosbeheer, 2015)

* In Memoriam: boswachter Jenny van Leeuwen (3 oktober 2020)
We zijn geschokt door het bericht van het plotselinge overlijden van boswachter Jenny van Leeuwen (in memoriam Staatsbosbeer). Jenny heeft met de Stichting 3 maart ’45 zich jaren ingezet voor het vertellen van de historie van het Haagse Bos in de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder 3 maart 1945. Zij is voor ons een drijvende kracht geweest achter de realisatie van twee verhalenborden in het Haagse bos als onderdeel van de BB45-wandelroute (bord 4 en 5), het bijzondere muziekconcert ‘Muziek in het Haagse Bos‘ samen met de Stichting en het Koninklijke Conservatorium en vele boswandelingen rond 3 maart en Bunkerdag. Haar enthousiasme voor de verhalen in het bos zullen we zeker missen. Wij wensen haar vriend, familie en collega’s van Staatsbosbeheer veel sterkte.

Overige activiteiten: 
Naast de herdenking is Stichting 3 maart ’45 aanwezig op Haagse historische evenementen om het verhaal van het bombardement Bezuidenhout aan de stad te vertellen.  Een verslag van deze activiteiten is te lezen bij ‘Nieuws‘.

Nieuwsbrief Stichting 3 maart ’45
Wij houden u op de hoogte van onze activiteiten met een digitale nieuwsbrief.  De laatst uitgebrachte nieuwsbrief staat onder ‘Nieuws‘. U kunt zich aanmelden via de link onderaan de nieuwsbrief of door een e-mail aan ons te sturen: 3maart45@bezuidenhout.nl .

De volgende herdenking is op dinsdag 3 maart 2020

****************************************************
Dit is een uitgave van Stichting 3 maart ’45.
Secretariaat: Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
e-mail: 3maart45@bezuidenhout.nl
telefoonnummer: 06-15284173

Op deze website kunt u verhalen en artikelen lezen en foto- en filmmateriaal zien van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de jaarlijkse herdenking. Ook is er een lijst met slachtoffers opgenomen. De stichting streeft er naar de informatie zo juist mogelijk weer te geven. Mocht u aanvullingen hebben, dan vernemen wij die graag.

Het bombardement in filmbeeld
In deze documentaire beelden van de vernietiging en getuigenissen van slachtoffers. De video  duurt ruim 17 minuten. De film is in 1995 gemaakt in opdracht van Stichting 3 maart ’45. Druk op de play knop om de film te starten. Meer video’s met interviews kunt u op onze website zien bij Video’s.