Herinneren aan 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis. De Stichting 3 maart ’45 zet zich in voor blijvende aandacht voor deze ramp en haar vele slachtoffers. Daarbij willen we vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag.
Jaarlijks organiseren wij rond 3 maart een officiële herdenking van het bombardement op Bezuidenhout.
Dit doen we samen met mensen die het bombardement hebben meegemaakt en de ramp hebben overleefd,  wijkbewoners en Haagse organisaties. Ook vertellen we het verhaal met een wandelroute ‘Wandelen door historie van Bezuidenhout’ met foto’s, filmpjes en verhalen van het straatbeeld van voor én na het bombardement. Informatie over de wandelroute kunt u vinden op www.BB45.nl, ook met speciale informatie en quiz voor kinderen. The historical walking tour BB45 is now available in English.

Welkom op de website van de Stichting 3 maart ’45

NIEUWS:

Wandel mee door historie Bezuidenhout en Haagse Bos tijdens Pareldag en Bunkerdag (9 juni 2018)
Op zaterdag 9 juni staat de wijk in het teken van ‘Parels van Bezuidenhout’. Bewoners en gasten konden kennismaken met wat wijkbewoners aan kunsten en vrijwilligerswerk doen. Ook is die zaterdag de nationale Bunkerdag met bezoek van locaties van de Atlantikwall uit WOII; deze Duitse verdedigingslinie liep ook door het Haagse Bos.  Wij zijn van de Stichting 3 maart ’45 op beide evenementen actief met wandelingen door de historie in Bezuidenhout  en oorlogssporen in het Haagse Bos. U bent harte welkom met ons mee te lopen.
We starten om 13.00 uur bij BB45-bord 4 op de Walther Boerweide in het Haagse bos (bereikbaar via bruggetje onder gebouw door bij Bezuidenhoutseweg  74). De wandeling is gratis, zonder aanmelding vooraf en duurt ongeveer 1 uur. Meer info:  Parels van Bezuidenhout 2018 en Bunkerdag 2018.

Vooraankondiging Verhalentafel: VLUCHTEN VOOR DE BOMMEN (september 2018)
Dit najaar organiseert de Stichting 3 maart ’45 samen met de Bibliotheek Den Haag/Haagse Hout en Voorburg en de de Haagse erfgoedpartners een speciale verhalentafel over een bijzonder onderdeel van het bombardement: vluchten voor de bommen.
Bij het bombardement van 3 maart ’45 op Bezuidenhout zijn vele wijkbewoners gevlucht naar buiten de wijk. Vanwege de afzetting van de Atlantikwall richting Benoordenhout en grote brandhaarden in de wijk zijn vele mensen – al dan niet gewond – richting Voorburg, Laakhaven en centrum van Den Haag en verder gelopen, op zoek naar een veilig huis weg van de rampplek. Daar aangekomen heeft de lokale bevolking en hulpverleners de geschokte en ontheemde Bezuidenhouters opgevangen; velen voor langere tijd. Vele ooggetuigen van die nu nog leven hebben deze vluchtgang en opvang van 73 jaar geleden meegemaakt.
Deze verhalen willen we ophalen en vastleggen voor de volgende generatie. Dit willen we gaan doen in de vorm van een verhalentafel met ooggetuigen, zowel van de vlucht, opvang als hulpverlening uit Bezuidenhout en omliggende gemeenten.
In zeven bijeenkomsten gaan we, samen met hulp van professionals,  met de deelnemers aan de slag om hun herinneringen vast te leggen in een kort verhaal, geïllustreerd met persoonlijke foto’s, voorwerpen en documenten. Van het geheel wordt een Digi-Tale gemaakt, een heel kort filmpje.
Bent u een van overlevenden van het bombardement en wilt u meedoen aan deze verhalentafel, wij nodigen u van harte uit. Meer informatie over het programma en aanmelding leest u in de vooraankondiging (2018_BibliotheekDenHaag_verhalentafelBB45_vooraankondiging_februari18).

TERUGBLIK:

BB45-verhaal aanwezig op Liberty Tour in Bezuidenhout (5 mei 2018)
Op Bevrijdingsdag zaterdag 5 mei kwam dit jaar weer een stoet van oude oorlogsvoertuigen van Keep them Rolling als onderdeel van de Liberty Tour met het bevrijdingsvuur naar Den Haag. De voertuigen doen oude herinneringen opleven van de intocht van de geallieerden (Prinses Irene Brigade) op 8 mei 1945 (zie hun verhaal bij BB45-bord 1). Stichting 3 maart ’45 was met een informatiestand aanwezig. Vele mensen kwamen genieten van dit stukje geschiedenis in de wijk! Meer info:  Liberty Tour .

 

Dag van de Haagse Geschiedenis: volle belangstelling bij 3maart45-infostand (april 2018)
Afgelopen zaterdag 14 april 2018 was het een lekkere drukte op het Plein. De Haagse historische verenigingen presenteerden zich aan het publiek. Ook de Stichting nam deel aan de Dag van de Haagse Geschiedenis. Er was veel belangstelling voor het verhaal van bombardement Bezuidenhout. Vooral de foto van de wijk uit 1946 met de gevolgen van de ramp op 3 maart 1945 trok veel aandacht. Een groepje belangstellenden nam ook deel aan een rondleiding in de WO II-zaal bij het Haags Historisch Museum.

 

Waardige herdenking samen met mensen die het bombardement hebben overleefd (maart 2018)
Afgelopen zondag 4 maart 2018 stonden we samen met honderden mensen stil bij de slachtoffers van het bombardement van 3 maart 1945. Tijdens de herdenking legden overlevenden samen met de burgemeesters een krans. In de herdenkingsdienst en bij het concert werden verhalen verteld van de gebeurtenissen van die bewust zaterdag, nu 73 jaar geleden.  Hans Ouwerkerk was 3 jaar toen hij samen met zijn ouders en zusje in Bezuidenhout de ramp heeft meegemaakt. Wim Mertens vertelde van de belevenissen van diverse wijkbewoners die destijds in het verzet waren, in het bijzonder op de tijd dat het bombardement plaatsvond. Een verslag met foto’s, video en de toespraken van de herdenking is bij ‘Nieuws‘, bij ‘Video’s‘ en op www.bb45.nl (Hans Ouwerkerk en Wim Mertens) beschikbaar.
De Stichting 3 maart ’45 dankt u allen van harte dat u aanwezig was bij deze bijzondere herdenking. In het bijzonder willen we de mensen bedanken die op de dag zelf een waardevolle bijdrage hebben geleverd: de Scouting Haagse Hout, Stadsdeelkantoor Haagse Hout, Korfbalvereniging GKV, de Wijkbus Bezuidenhout, de Christus Triumfatorkerk en de Bezuidenhoutse kerken, Koninklijk Conservatorium, Bloemenhuis De Narcis, en de Politie Haaglanden. En met naam: Hans Ouwerkerk (toespraak), Karin Krens (omroeper), Wim Mertens (toespraak), J.P.  van Dorp (buschauffeur) en de kransleggers dhr.  Mooijman, mevr. Rutten-Keijzer, mevr. Soeters en mevr.  De Berk-Soeters.

Kranslegging herdenking Bombardement Bezuidenhout 2018 (foto: Koen de Lange)

Overige activiteiten rondom de herdenking
Een verslag van deze activiteiten is te lezen bij ‘Nieuws‘.

  • BB45-lezing ‘Ontdek de grandeur van Bezuidenhout’  in tehuis Cato Bezuidenhout
Scholieren in gesprek met wijkbewoners over verleden van Bezuidenhout (foto: Stichting 3 maart ’45)
  • Tentoonstelling ‘Bezuidenhout in verzet 1940-1945’ en Lezing ‘Jan van den Ende, verzetsstrijder uit Bezuidenhout’ in Bibliotheek Haagse Hout
Tentoonstelling en lezing ‘Bezuidenhout in verzet 1940-1945’ (foto: Stichting 3 maart ’45)
  • Wandel met Gilde door grandeur van Bezuidenhout (maart 2018)
Onder leiding van de gids van het Gilde maakten mensen kennis met het Bezuidenhout en het verhaal van de ramp van 3 maart 1945 (foto: Stichting 3 maart ’45).

Nieuwsbrief Stichting 3 maart ’45
Wij houden u op de hoogte van onze activiteiten met een digitale nieuwsbrief.  De laatst uitgebrachte nieuwsbrief staat onder ‘Nieuws‘. U kunt zich aanmelden via de link onderaan de nieuwsbrief of door een e-mail aan ons te sturen.

Meer nieuwsberichten: zie ‘Nieuws

De volgende herdenking is op zondag 3 maart 2019

****************************************************
Dit is een uitgave van de Stichting 3 maart ’45.
Secretariaat: Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
e-mail: 3maart45@bezuidenhout.nl
telefoonnummer: 06-15284173

Op deze website kunt u verhalen en artikelen lezen en foto- en filmmateriaal zien van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de jaarlijkse herdenking. Ook is een lijst met slachtoffers opgenomen. De Stichting streeft er naar de informatie zo juist mogelijk weer te geven. Mocht u aanvullingen hebben, dan vernemen wij die graag.

Het Bombardement in filmbeeld
In deze documentaire beelden van de vernietiging en getuigenissen van slachtoffers. De video  duurt ruim 17 minuten. De film is in 1995 gemaakt in opdracht van de Stichting 3 maart ’45. Druk op de play knop om de film te starten. Meer video’s met interviews kunt u op onze website zien bij Video’s.