Herinneren aan 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis. De Stichting 3 maart ’45 zet zich in voor blijvende aandacht voor deze ramp en haar vele slachtoffers. Daarbij willen we vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag.
Jaarlijks organiseren wij rond 3 maart een officiële herdenking van het bombardement op Bezuidenhout.
Dit doen we samen met mensen die het bombardement hebben meegemaakt en de ramp hebben overleefd,  wijkbewoners en Haagse organisaties. Ook vertellen we het verhaal met een wandelroute ‘Wandelen door historie van Bezuidenhout’ met foto’s, filmpjes en verhalen van het straatbeeld van voor én na het bombardement. Informatie over de wandelroute kunt u vinden op www.BB45.nl, ook met speciale informatie en quiz voor kinderen. The historical walking tour BB45 is now available in English.

Welkom op de website van de Stichting 3 maart ’45

NIEUWS:

BB45-tentoonstelling Beatrixkwartier ‘Ontmoet de grandeur van Bezuidenhout’ (4 februari 2019)
Het bedrijvencentrum Beatrixkwartier was in de vorige eeuw vooral een woongebied met statige herenhuizen aan lanen en pleinen met bomen. Deze grandeur is helaas verloren gegaan door het bombardement op Bezuidenhout op 3 maart 1945.
Op maandag 4 februari 2019 organiseert de Stichting 3 maart ’45 samen met de Green Business Club Beatrixkwartier en het Christelijk Lyceum Zandvliet een tentoonstelling ‘Ontmoet de grandeur van Bezuidenhout‘ in de MN-expositieruimte in het Beatrixkwartier. Scholieren van 3VWO van het Zandvliet nemen u mee langs bijzondere plekken in de wijk Bezuidenhout en vertellen over de grandeur van de wijk en hoe deze is verdwenen na het bombardement van 3 maart 1945.
Wij nodigen u allen van harte uit op 4 februari de tentoonstelling bij te wonen. De tentoonstelling wordt gehouden vanaf 15.30 uur in MN expositieruimte aan de Prinses Beatrixlaan 15, gratis toegankelijk.

De Prinses Beatrixlaan heette voorheen Tweede Adelheidstraat. Scholieren van Zandvliet vertellen over de grandeur van Bezuidenhout (foto: HGA/Haagse Beeldbank & Stichting 3 maart ’45)

Herdenking zondag 3 maart 2019 – nieuwe stijl

Op zondag 3 maart 2019 herdenken we de slachtoffers van het vergissingsbombardement op Bezuidenhout. Vanaf dit jaar krijgt de herdenking een andere vorm dan u de afgelopen jaren gewend bent. Het programma is korter en op minder locaties. Hierdoor is het voor een breder publiek haalbaar om het gehele programma bij te wonen. De herdenking concentreert zich rond het beeld van Juliana van Stolberg op de hoek Koningin Marialaan/Juliana van Stolberglaan. Om 12.00 uur houden we hier – in de openlucht – een herdenkingsbijeenkomst met kranslegging, toespraken en muziek. Hierna bent u van harte welkom voor een ontmoeting en gesprek over het verhaal van 3 maart 1945, onder het genot van kopje koffie of thee en broodjes, op een nabijgelegen locatie.
Meer informatie over het programma leest u hier en in onze nieuwsbrief begin februari.

Jaarlijks herdenken we de slachtoffers van het bombardement op 3 maart 1945 bij het beeld van Juliana van Stolberg (foto: Koen de Lange)

TERUGBLIK:

Filmpjes klaar van Verhalentafel 3 maart ’45: VLUCHTEN VOOR DE BOMMEN (najaar 2018)
Dit najaar organiseerde de Stichting 3 maart ’45 samen met de Bibliotheek Den Haag/Haagse Hout en Voorburg en de de Haagse erfgoedpartners een speciale verhalentafel over een bijzonder onderdeel van het bombardement: vluchten voor de bommen. Op 21 december 2018 was de presentatie van de filmpjes in het Haagse Historisch Museum.

Bij het bombardement van 3 maart ’45 op Bezuidenhout zijn vele wijkbewoners gevlucht naar buiten de wijk. Vanwege de afzetting van de Atlantikwall richting Benoordenhout en grote brandhaarden in de wijk zijn vele mensen – al dan niet gewond – richting Voorburg, Laakhaven en centrum van Den Haag en verder gelopen, op zoek naar een veilig huis weg van de rampplek. Daar aangekomen heeft de lokale bevolking en hulpverleners de geschokte en ontheemde Bezuidenhouters opgevangen; velen voor langere tijd. Vele ooggetuigen van die nu nog leven hebben deze vluchtgang en opvang van 73 jaar geleden meegemaakt. Deze verhalen zijn nu vastgelegd voor de volgende generatie.

Ooggetuigen leggen hun verhaal over ‘vluchten voor de bommen’ vast voor de toekomst (Foto: Stichting 3 maart ’45)

Vanaf 25 september 2018 is een groep ooggetuigen van het bombardement van 3 maart 1945, samen met hulp van professionals,  aan de slag om hun herinneringen vast te leggen in een kort verhaal, geïllustreerd met persoonlijke foto’s, voorwerpen en documenten. Onderdeel van het programma is een bezoek aan de herinneringslocaties van de deelnemers. Van het geheel is een Digi-Tale gemaakt, een heel kort filmpje. Een aantal van deze filmpjes gaan we op 4 en 5 maart 2019 in de Bibliotheek Haagse Hout (Theresiastraat 195) vertonen aan het brede publiek. Meer info volgt binnenkort.
De filmpjes ‘Vluchten voor de bommen’ zijn te zien via de website van Haagse herinneringen.

Overige activiteiten: 
Naast de herdenking is de Stichting 3 maart ’45 aanwezig op Haagse historische evenementen om het verhaal van het bombardement Bezuidenhout aan de stad te vertellen.  Een verslag van deze activiteiten is te lezen bij ‘Nieuws‘.

Nieuwsbrief Stichting 3 maart ’45
Wij houden u op de hoogte van onze activiteiten met een digitale nieuwsbrief.  De laatst uitgebrachte nieuwsbrief staat onder ‘Nieuws‘. U kunt zich aanmelden via de link onderaan de nieuwsbrief of door een e-mail aan ons te sturen.

De volgende herdenking is op zondag 3 maart 2019

****************************************************
Dit is een uitgave van de Stichting 3 maart ’45.
Secretariaat: Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
e-mail: 3maart45@bezuidenhout.nl
telefoonnummer: 06-15284173

Op deze website kunt u verhalen en artikelen lezen en foto- en filmmateriaal zien van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de jaarlijkse herdenking. Ook is een lijst met slachtoffers opgenomen. De Stichting streeft er naar de informatie zo juist mogelijk weer te geven. Mocht u aanvullingen hebben, dan vernemen wij die graag.

Het Bombardement in filmbeeld
In deze documentaire beelden van de vernietiging en getuigenissen van slachtoffers. De video  duurt ruim 17 minuten. De film is in 1995 gemaakt in opdracht van de Stichting 3 maart ’45. Druk op de play knop om de film te starten. Meer video’s met interviews kunt u op onze website zien bij Video’s.