Wist u dat … ?

Veel interessante onderwerpen in de wijk blijven volstrekt onderbelicht. In deze rubriek willen we die wetenswaardigheden onder uw aandacht brengen. Heeft u zelf zo’n wetenswaardigheid? Mail ons die dan! We zetten hem er zo snel mogelijk bij. 

Wist u dat …?
… u in 1964 zomaar The Rolling Stones in de Theresiastraat had kunnen tegenkomen? Nee? Klik dan hier.

Wist u dat …? 
… Faas Wilkes in 1946 voor het eerst op het veld van VUC in het Nederlands elftal debuteerde? Herman Kuiphof daarover: „Toen hij de Wondertent van Karel Lotsy van VUC aan de Haagse Schenkkade binnenstapte, om met het Nederlands elftal te trainen en naar Karel Lotsy’s donderrede te luisteren was hij niet erg onder de indruk van diens gezwollen taal. Faas was een nuchtere Rotterdammer. Hij viel op door zijn smaakvolle kleding, wat kort na de Tweede Wereldoorlog niet vanzelfsprekend was, ook niet voor voetballers.’’ 
Wist u dat …? 
… De Witte Anna (de witte toren naast het Bernhardviacuct) vernoemd is naar de echtgenote van de opbouwwerker Frans van Eijk die zijn energie besteedde aan Bezuidenhout-West? 
Wist u dat …?
… Wolfgang Amadeus Mozart met zijn gezin in het jaar 1766 tijdens een bezoek aan Den Haag veel wandelingen heeft gemaakt in het Haagse Bos? 
Wist u dat …? 
… het Haagse Bos behoort tot de oudste bossen van Nederland? Vroeger strekte dit echte ‘oer’-woud zich uit van ’s Gravenzande tot voorbij Alkmaar. Holland betekent dan ook letterlijk “Houtland”. Van dat oerbos is niet veel meer over, alleen het Haagse Bos (tussen Malieveld en Wassenaar) en het Haarlemmer Hout. Haagse Bos en Haarlemmer Hout zijn dan ook de oudste bossen van Nederland. 
Wist u dat …? 
… er na W.O. II werd in de Loudonstraat (Bezuidenhout) een noodkerk gebouwd is voor de gereformeerden. Deze kreeg de naam Maranathakerk. Na de bouw van de Chr. Triumfatorkerk in 1963/64 werd het weer afgebroken. 

Wist u dat …?
… de Nederlands Hervormde kerk in Stolwijk gebouwd is met stenen afkomstig van de door het bombardement verwoeste huizen uit Bezuidenhout? En ook het katholieke kerkje in Marlot is gebouwd van puin van huizen uit het Bezuidenhout (met dank aan de heer Visser) 

Wist u dat …? 
… society-schilder Antoon van Welie (1866-1956) in Bezuidenhout woonde? In zijn tijd was Van Welie een beroemd portetschilder, die portetten maakte van o.a. Yvette Guilbert, Sarah Bernhardt, Willem Kloos en de pausen Pius X en Benedictus XV.
In WO II ging door het bombardement van 3 maart 1945, een deel van zijn werk verloren. 

Wist u dat …? 
… ADO twee seizoenen (1947-1948) lang haar thuiswedstrijden bij VUC aan de Schenkkade heeft gespeeld. Het hoofdterrein van het Zuiderpark(sport)park wordt grondig gerenoveerd. Op 30 september 1947 speelt ADO de eerste lichtwedstrijd in haar bestaan. 

Wist u dat …? 
… Laurentius Nicolaas Deckers (1883-1978), politicus en minister van Defensie en Landbouw in diverse kabinetten Colijn, in de wijk woonde? Zijn huis werd bij het bombardement van 3 maart 1945 verwoest. 
Wist u dat …? 
… de tramhalte Ternoot ooit de duurste tramhalte van Nederland is geweest? 
Wist u dat …? 
… de schrijver van de Bob Evers boeken (Willy van der Heide (pseudoniem van W.H.M. van den Hout)) in de oorlog in Bezuidenhout heeft gewoond? Hij woonde aan de Eerste van den Boschstraat 11 en later aan de Van Imhoffstraat 31. 

Wist u dat …? 
…op de monumentale begraafplaats aan de Parkweg in Voorburg het massagraf ligt waar mensen zijn begraven die tijdens het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag in de Tweede Wereldoorlog stierven? 

Wist u dat …? 
…uit onderzoeken bij de Enschede-ramp volgens berekeningen de energie die bij de laatste zware explosie vrijkwam ongeveer 75 Giga Joule bedroeg, wat ruwweg overeenkomt met een detonatie van 17,5 ton TNT, hetgeen vergelijkbaar is met het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog (aldus een van de onderzoekers). 

Wist u dat …? 
… Bezuidenhout in 1963 de eerste wijk in Nederland was met een (experimentele) kabel? Lees meer hierover. 

Wist u dat …? 
… er op de site van de gemeente te vinden is waarom een wegopbreking in Haagse Hout plaats vindt en hoe lang het in beslag zal nemen? Klik hier en vervolgens op de verkeersborden. 

Wist u dat …? 
… er op de site van de gemeente tevens veel info is te vinden over het betaald parkeren in de wijk? 

Wist u dat …? 
… er een aantal bekende schrijvers in het Bezuidenhout hebben gewoond? Jacob Oudshoorn woonde aan de Laan van NOI en later aan het Imhoffplein, alwaar ook E du Perron woonde. Ferdinand Bordewijk woonde aan de 1ste Van den Boschstraat. De Rotterdams dichter, zanger en illustrator Koos Speenhoff kwam om tijdens het bombardement van 3 maart 1945. Van de schrijver Cees Noteboom kwam de vader om bij het bombardement. Otto Willem de Nobel, koordirigent en componist, woonde in de Adelheidstraat. Veel van zijn bezittingen gingen verloren tijdens het bombardement. 

Wist u dat …? 
… Bordewijk van ca 1928 tot het bombardement woonde aan de 2e vd Boschstraat nr 36 (nu de straat dwars door het LNV-complex heen. Hij schreef daar zijn belangrijkste werken. Hij heeft overigens vanaf 1904 tot 1945 in het Bezuidenhout gewoond op in totaal zo;n 5 adressen waarvan alleen Schenkkade 219 en Laan van NOI 214 nog bestaan (zie verder José Buschman: Den Haag, stad, boordevol Bordewijk, met dank aan meneer Gülcher) 

Wist u dat …? 
…in een van de Portland-romans van Martin Koomen, diens assistent op een missie terug in het bezette Nederland tijdelijk zijn intrek neemt in het Bezuidenhout? (Met dank aan meneer Gülcher) 

Wist u dat …? 
… naast de genoemde schrijvers er heel wat bekende Nederlanders zijn die in het Bezuidenhout hebben gewoond en met name hun jeugd er hebben doorgebracht zoals Roel van Duijn, Henk van der Meyden, Connie Stuart, Bart Chabot, oud-burgemeester Hans Ouwerkerk van Groningen en Almere, Paul Verhoeven, Paul van Vliet en Richard Krajicek? (Met dank aan o.a. meneer Gülcher) 

Wist u dat …? 
… er aan het begin van de 20ste eeuw de wedstrijd ‘Dwars door Den Haag’ werd gelopen, een estafetteloop met de Statenlaan als beginpunt en de ingang van het oude VUC-terrein aan de Schenkkade als finish. 

Wist u dat …? 
… u voor klachten over zaken zoals vervuiling, fietwrakken, lang staande aanhangwagens, defecte verlichting (even het nummer van de lantaarnpaal noteren voor de exacte lokatie) kunt bellen met het service centrum van de gemeente: 353 3000. Men zal dan uw klacht opnemen en binnen 3 dagen actie ondernemen. 

Wist u dat …? 
… voor de bouw van het Centrecourt meer dan 1,5 miljoen bakstenen zijn gebruikt? Door deze enorme hoveelheid en de grote hoogte van het gebouw heeft dat zeer specifieke deskundigheid van de metselaars vereist. 

Wist u dat …? 
… er elke 4e dinsdag van de maand mr. Wink Versteegh van 10-12 uur het gratis spreekuur voor juridisch advies in wijk&diensencentrum Bezuidenhout aan de Joh. Camphuysstraat 25 houdt? Bewoners van Haagse Hout kunnen bellen voor informatie of om een afspraak met 3477297. Zie ook de site van Welzijn Haagse Hout. 

Wist u dat …? 
… u bij Mondriaan College voor Horeca en Toerisme aan de Koningin Marialaan 9 als een vorst(in) wordt onthaald?
U kunt:

eten in restaurant ’t Doelhuys
eten in restaurant/Brasserie Het Heerenmael
eten in grand café Het Binnenhof
logeren in een van de vijf hotelkamers (waavan 1 een suite!) variërend in de klasse 3, 4 of 5 sterren
vergaderen
U kunt bij de receptie terecht voor informatie over data en aanvangstijden van de maaltijden in de restaurants en voor informatie over een hotelreservering. Ook is er een boekje af te halen met gasteninformatie, inclusief prijzen.

Adres:
Koningin Marialaan 9
2595 GA Den Haag
Telefoon: 304 52 11
Fax: 304 52 86 


Wist u dat …? 
… er speciaal voor ouderen 1x per 2 weken een maaltijd wordt geserveerd op vrijdagavond in de Christus Triumfatorkerk aan de Juliana van Stolberglaan?
Voor informatie: mw. J. Gordijn, tel. 383 38 26 of mw. A. Rog, tel. 385 62 54.
Zij zoeken ook nog vrijwilligers die een handje willen meehelpen. 
Wist u dat …? 
… Vincent van Gogh van 1881 tot 1883 in Bezuidenhout (aan de Schenkweg, thans Hendrick Hamelstraat) woonde? Een plaquette aan de muur van een van de woningen doet daar nog aan herinneren. Klik hier om zijn werk uit die periode te bekijken. 

Wist u dat …? 
… voetbalvereniging VUC in de jaren ‘30 als (een van) de eerste in Europa kunstverlichting op haar velden aan de Schenkkade (ter hoogte van de Amalia van Solmsstraat) had? Het Nederlands elftal maakte daar regelmatig ter voorbereiding op interlands gebruik van. 

Een Bezuidenhout site