Herinneren aan 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis.
De Stichting 3 maart ’’45 zet zich in voor blijvende aandacht voor deze ramp en haar vele slachtoffers. Daarbij willen we vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag.

Wandelen door historie van Bezuidenhout

Jaarlijks organiseren wij rond 3 maart een officiële herdenking, samen met organisaties en wijkbewoners. Ook vertellen we het verhaal met een wandelroute ‘Wandelen door historie van Bezuidenhout’ met foto’s, filmpjes en verhalen van het straatbeeld van voor én na het bombardement. Informatie over de wandelroute kunt u vinden op www.BB45.nl, ook met speciale informatie en quiz voor kinderen.
The historical walking tour BB45 is now available in English.

 

Nieuws:

Herdenking 2017: verhalen van ooggetuigen stonden centraal
Afgelopen zondag 5 maart stond de wijk Bezuidenhout stil bij het vernietigende vergissingsbombardement van 3 maart 1945. Een speciaal aandacht was er voor de verhalen van ooggetuigen. Want juist deze verhalen laten ons zien welke ramp er precies 72 jaar geleden in de wijk heeft plaatsgevonden en wat de gevolgen zijn voor de bewoners in de dagen en jaren daarna.
Zo las mevrouw Rieke – Neefjes  in de herdenkingsdienst in de Christus Triumfatorkerk een deel van de brief van haar moeder aan familie op 12 maart 1945. ‘Het is net of ze op deze wijze haar ervaringen van zich af wilde schrijven.’
In het Conservatorium deed de heer Koolschijn verslag van de fietstocht van Herman Hissink door het zwaar getroffen en in brand staande Bezuidenhout, opgetekend in het boek ‘Natuurlijk bestaat God’. Ondanks dat de heer Hissink probeerde ‘zo neutraal mogelijk te beschrijven van wat er is gebeurd’, kwam het verhaal na 72 jaar nog erg sprekend over. Het riep veel los bij de aanwezige ooggetuigen.
Wij zullen als Stichting de komende jaren blijvend aandacht besteden om deze verhalen een goede plek te geven in de historie van de gebeurtenissen op 3 maart 1945.

Vele bewoners brachten een eerbetoon aan het monumenten, waaronder de scouting Haagse Hout (foto: Koen de Lange, 5 maart 2017)

Dag van de Haagse Geschiedenis
Op zaterdag 8 april neemt de Stichting deel aan de Dag van de Haagse Geschiedenis. Op het plein staan stands van diverse historische verenigingen, die u de gehele dag kunt bezoeken. Ook Stichting 3 maart ’45 is hier vertegenwoordigd. Vanaf de stand bieden wij u de volgende twee activiteiten aan:
– 12.00 uur: Vanuit het centrum fietst u met een gids naar het Haagse Bos en de wijk Bezuidenhout en wordt u meegenomen op een deel van de BB45-route. Beleef het bombardement op Bezuidenhout van 3 maart 1945 en ontdek de verborgen bunkers! Duur: ongeveer 60 minuten
– 11.15 en 15.15 uur: Na een inleiding over het vergissingsbombardement gaat u naar het Haags Historisch Museum waar een gids u rondleidt in de WO II-zaal. De impact van de oorlog op de stad Den Haag wordt duidelijk gemaakt in woord en beeld. Duur: ongeveer 30 minuten
Meer informatie

Eerbetoon oorlogsslachtoffers met kaarslichtjes
Op kerstavond 24 december 2016 waren we aanwezig bij het eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers op de Algemene Begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Op deze begraafplaats ligt naast een militair erehof ook een massagraf van 127 burgers die omkwamen bij het bombardement op de wijk Bezuidenhout op 3 maart 1945.
Het eerbetoon wordt tegelijkertijd op meer dan 140 oorlogsbegraafplaatsen in Nederland gehouden. In Den Haag is het een initiatief van Stichting Herdenking Militaire Erehof ‘s-Gravenhage en de vereniging Able Compagnie, aangesloten bij Keep Them Rolling.

Namens de Stichting stak voorzitter Lia van den Broek samen met aanwezigen een kaarsje aan voor deze slachtoffers. (Foto: Stichting 3 maart ’45)

Nieuwsbrief Stichting 3 maart ’45
Wij houden u op de hoogte van onze activiteiten met een digitale nieuwsbrief.  De laatst uitgebrachte nieuwsbrief staat onder ‘Nieuws‘. U kunt zich aanmelden via de link onderaan de nieuwsbrief of door een e-mail aan ons te sturen.

Meer nieuwsberichten: zie ‘Nieuws

De volgende herdenking is op zondag 4 maart 2018

****************************************************
Dit is een uitgave van de Stichting 3 maart ‘’45.
Secretariaat: Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
e-mail: 3maart45@bezuidenhout.nl
telefoonnummer: 06-15284173

Op deze website kunt u verhalen en artikelen lezen en foto- en filmmateriaal zien van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de jaarlijkse herdenking. Ook is een lijst met slachtoffers opgenomen. De Stichting streeft er naar de informatie zo juist mogelijk weer te geven. Mocht u aanvullingen hebben, dan vernemen wij die graag.

Het Bombardement
In deze documentaire beelden van de vernietiging en getuigenissen van slachtoffers. De video  duurt ruim 17 minuten. De film is in 1995 gemaakt in opdracht van de Stichting 3 maart ’45. Druk op de play knop om de film te starten.