Herinneren aan 3 maart 1945

Op 3 maart 1945 werd de wijk Bezuidenhout in Den Haag getroffen door een verwoestend bombardement. In het licht van de bevrijding werd de wijk per vergissing gebombardeerd door de Engelse luchtmacht. Het plan was de V2-installaties in het Haagse Bos te treffen. Niet deze installaties maar de wijk werd in het hart geraakt. Een groot deel van de wijk lag in puin, honderden mensen lieten bijgevolg het leven of raakten gewond en tienduizenden verloren hun huis.
De Stichting 3 maart ’’45 zet zich in voor blijvende aandacht voor deze ramp en haar vele slachtoffers. Daarbij willen we vooral het verhaal van deze historische gebeurtenis levendig houden voor de huidige generatie in de wijk en de stad Den Haag.

Wandelen door historie van Bezuidenhout

Jaarlijks organiseren wij rond 3 maart een officiële herdenking, samen met organisaties en wijkbewoners. Ook vertellen we het verhaal met een wandelroute ‘Wandelen door historie van Bezuidenhout’ met foto’s, filmpjes en verhalen van het straatbeeld van voor én na het bombardement. Informatie over de wandelroute kunt u vinden op www.BB45.nl, ook met speciale informatie en quiz voor kinderen.
The historical walking tour BB45 is now available in English.

 

Nieuws:

Liberty Tour op Bevrijdingsdag in Bezuidenhout (5 mei)
Op vrijdag 5 mei komt een stoet van lopers en oude oorlogsvoertuigen met het bevrijdigingsvuur uit Wageningen en houdt een tussenstop op de Koningin Marialaan in Bezuidenhout. De verwachte aankomst is tussen 12.30-13.00 uur. Het bevrijdgingsvuur wordt daarna naar zijn laatste halte gebracht, op het Malieveld. De voertuigen doen oude herinneringen opleven van de intocht van de geallieerden (Prinses Irene Brigade) op 8 mei 1945. Stichting 3 maart ’45 is met een informatiestand aanwezig. De organisatie is in handen van de Liberty Tour.

Muziek weer terug in het Haagse Bos tijdens Bunkerdag (10 juni)
Stichting 3 maart ’45 brengt in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium en Staatsbosbeheer klassieke muziek terug naar het Haagse Bos. Klassieke muziek hoort bij het Haagse Bos. Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden er al mooie bosconcerten gehouden in de muziektent van Sociëteit De Witte op de Walther Boerweide. Op 10 juni – tijdens Bunkerdag – blazen de studenten van het Koninklijk Conservatorium opnieuw muzikaal leven in deze bijzondere groene plek midden in de stad! Het concert is in de vorm van een optocht door het bos. Het begint om 14.00 uur op de Walther Boerweide en toegang is gratis. Neem zelf een kleedje mee! (Meer info: Bunkerdag)

BB45-verhaal ook aanwezig op Dag van de Haagse Geschiedenis
Op zaterdag 8 april nam de Stichting deel aan de Dag van de Haagse Geschiedenis. Op het Plein stonden stands van diverse historische verenigingen, die zich presenteerden met wandelingen door het centrum, toren beklimmen, verhalen luisteren en treinreisjes.  In de stand van de stichting konden bezoekers zich verdiepen in de brandkaart van het getroffen Bezuidenhout. Ook was er gelegenheid om een fietstocht te maken door het Haagse Bos en Bezuidenhout, wat een bezoeker uit het Westland ook deed. En kon men een rondleiding krijgen in de WO II-zaal en de rest van het Haags Historisch Museum. Een grote groep, waaronder engelstalige bezoekers, was geïnteresseerd in het oorlogsverleden van de stad.  Meer informatie

Ook de Stichting met het BB45-verhaal was vertegenwoordigd op de Dag van de Haagse Geschiedenis 2017 (foto: Stichting 3 maart ’45)

Herdenking 2017: verhalen van ooggetuigen stonden centraal
Afgelopen zondag 5 maart stond de wijk Bezuidenhout stil bij het vernietigende vergissingsbombardement van 3 maart 1945. Een speciaal aandacht was er voor de verhalen van ooggetuigen. Want juist deze verhalen laten ons zien welke ramp er precies 72 jaar geleden in de wijk heeft plaatsgevonden en wat de gevolgen zijn voor de bewoners in de dagen en jaren daarna.
Zo las mevrouw Rieke – Neefjes  in de herdenkingsdienst in de Christus Triumfatorkerk een deel van de brief van haar moeder aan familie op 12 maart 1945. ‘Het is net of ze op deze wijze haar ervaringen van zich af wilde schrijven.’
In het Conservatorium deed de heer Koolschijn verslag van de fietstocht van Herman Hissink door het zwaar getroffen en in brand staande Bezuidenhout, opgetekend in het boek ‘Natuurlijk bestaat God’. Ondanks dat de heer Hissink probeerde ‘zo neutraal mogelijk te beschrijven van wat er is gebeurd’, kwam het verhaal na 72 jaar nog erg sprekend over. Het riep veel los bij de aanwezige ooggetuigen.
Wij zullen als Stichting de komende jaren blijvend aandacht besteden om deze verhalen een goede plek te geven in de historie van de gebeurtenissen op 3 maart 1945. (Een fotoverslag van de herdenking is te vinden onder Nieuws.)

Vele bewoners brachten een eerbetoon aan de slachtoffers bij het monument, waaronder de Scouting Haagse Hout (foto: Koen de Lange, 5 maart 2017)

Nieuwsbrief Stichting 3 maart ’45
Wij houden u op de hoogte van onze activiteiten met een digitale nieuwsbrief.  De laatst uitgebrachte nieuwsbrief staat onder ‘Nieuws‘. U kunt zich aanmelden via de link onderaan de nieuwsbrief of door een e-mail aan ons te sturen.

Meer nieuwsberichten: zie ‘Nieuws

De volgende herdenking is op zondag 4 maart 2018

****************************************************
Dit is een uitgave van de Stichting 3 maart ‘’45.
Secretariaat: Jacob Mosselstraat 23 A, 2595 RD Den Haag
e-mail: 3maart45@bezuidenhout.nl
telefoonnummer: 06-15284173

Op deze website kunt u verhalen en artikelen lezen en foto- en filmmateriaal zien van het bombardement op het Bezuidenhout op 3 maart 1945 en de jaarlijkse herdenking. Ook is een lijst met slachtoffers opgenomen. De Stichting streeft er naar de informatie zo juist mogelijk weer te geven. Mocht u aanvullingen hebben, dan vernemen wij die graag.

Het Bombardement
In deze documentaire beelden van de vernietiging en getuigenissen van slachtoffers. De video  duurt ruim 17 minuten. De film is in 1995 gemaakt in opdracht van de Stichting 3 maart ’45. Druk op de play knop om de film te starten.